Дебевец молио судско вијеће: Пустите ме из притвора, одредите ми мјере забране

ГС
Foto: Фена

САРАЈЕВО - У Суду БиХ је завршено рочиште суспендованом предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу и бившем шефу ОБА Осману Мехмедагићу Осмици.

Одбране Мехмедагића и Дебевца су тражиле мјере забране, док је Тужилаштво БиХ тражило продужење притвора за још два мјесеца. Одлуку ће Судско вијеће донијети у законском року.

Адвокат Дебевца Татјана Савић је казала да се не ради о проширењу истраге него чињеничног описа.

Ранко Дебевец се обратио судском вијећу којим предсједава судија Брацо Ступар те казао да му се, између сталог, ставља на терет саслушање супруга његове секретарице Јасне Кулин.

- Тог човјека сам једном у животу видио, немам никакве везе с тим човјеком, нити икакву комуникацију. Молим вас да зауставите играње с мојом судбином и слободом, то је апсурдни свједок који нема никакве везе са мном. Молим вас да зауставите агонију с притвором и да ми се одреде мјере забране и да се поштују моја људска права. Никакву комуникацију ни са ким немам, нити могу имати, а Тужилаштво наводи како сам био утјецајна особа. Нисам више никаква утицајна особа у правосуђу, могу само бјежати од мене и зато молим да се поштују моја људска права. Због мужа секретарице Јасне Кулин морам бити у притвору - рекао је Дебевец, преноси Аваз.

Претходно је тужилац Бојана Јоловић казала, образлажући приједлог за продужење притвора Ранку Дебевцу, суспендованом предсједнику Суда БиХ и Осману Мехмедагићу Осмици, бившем директору ОБА, да су свједоци потврдили да је у Суду БиХ без евидентирања издато близу 60 налога, према ОБА, за прислушкивање, као и да су они затим по налогу предсједника Суда БиХ уништени.

"Ниједан од тих налога није у посједу Суда. Чудно је да се ти налози не чувају на Суду него су изнесени у приватну кућу упосленице Суда БиХ, а по налогу Дебевца, она их је изнијела с ознаком повјерљиво. Значи, без контроле су изнесени у приватну кућу и на крају уништени. Зашто би неко наложио незаконито уништење аката ако се све ради по закону", рекла је Јоловићева, на рочишту у Суду БиХ, а који ће накнадно одлучивати о приједлогу Тужилаштва БиХ да осумњичени иза браве остану још два мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана