Давидовић: Проблем политичког представљања Срба у ФБиХ

ГС
Давидовић: Проблем политичког представљања Срба у ФБиХ

Предсједник Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону и савјетник предсједника Републике Српске Немања Давидовић рекао је да Срби у Федерацији БиХ имају проблем легитимног политичког представљања.

Он је истакао да је овај проблем видљив у свим кантонима, додајући да би измјенама Изборног закона могао бити ријешен уколико буде постојала воља за то.

- Ако Бошњаци могу да бирају своје представнике, ако се Хрвати боре за то, не видим разлог зашто Срби у ФБиХ не могу да бирају своје представнике - рекао је Давидовић.

Он је истакао да у ФБиХ има испод два одсто Срба.

- Ако се настави ова тенденција, питање је да ли ће их за 40, 50 година уопште бити - рекао је Давидовић у Јутарњем програму РТРС-а.

Давидовић, који је и предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу, рекао је да је у овој општини положај српског народа задовољавајући и да постоји добра сарадња Срба и Бошњака.

Давидовић је најавио да ће Центар за подршку повратницима у УСК, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, реализовати набавку и подјелу грла ситне стоке, као и да ће бити ријешен проблем водоснабдијевања у Крњеуши.

Када је ријеч о посјети америчког амбасадора Мајкла Марфија Босанском Петровцу, Давидовић је рекао да није био позван на састанак у општинској управи.

- Марфи је протеклих дана посебно истицао да је пријатељ свим народима у БиХ. Ако сам ја био вишак, то разумијем, али сам мислио да ће бар неко од Срба бити дио делегације која ће дочекати амбасадора, међутим, ни то се није десило - рекао је он.

Када је ријеч о процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића пред Судом БиХ, Давидовић је рекао да је апсурдно позивати на одговорност оне који су радили свој посао у складу са Уставом и законом, док у ФБиХ истовремено непоштовање Устава пролази некажњено.

- Нико не спомиње одлуке Уставног суда БиХ које нико у ФБиХ не поштује - рекао је Давидовић.

Говорећи о санкцијама породици Додик, Давидовић је рекао да је то нови покушај притиска на предсједника Српске, поручујући да породица ниједног политичара не смије и не може бити дио расправа, а камоли санкција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана