Немања Давидовић из Сочија: Подршка Дејтону, противљење политици притисака и пријетњи

Срна
Foto: Г.С.

СОЧИ - Савјетник предсједника Републике Српске Немања Давидовић рекао је да су учесници Свјетског фестивала младих у Русији свједочили слободи, демократији и равноправности што подстиче младе људе на активно учешће у обликовању својих друштава.

”Панели посвећени дипломатским односима, на којима су учествовали руски званичници Сергеј Лавров, Дмитриј Медведев, Марија Захарова и бројни други, били су прилика да отворимо дискусију и о актуелним догађајима у контексту међународних споразума и дипломатије. Најбољи и најсвјежији примјер хегемоније која нам се намеће као добро јесте споразум из Минска, који је као лаж и превара послужио за куповину времена за рјешавање ствари у Украјини, што су недавно признали и европски званичници”, рекао је Давидовић.

Он је у изјави из Сочија навео да се овај примјер донекле може упоредити и са ситуацијом у БиХ, где је кроз Дејтонски споразум заустављен рат и обећана стабилност.

“Међутим, све чешће свједочимо кршењу истог, посебно од оних који су га креирали. БиХ се намећу као добра рјешења оно што у свијету одбацују и против чега се грчевито боре. Наметање колонијалног управника, као што је случај са Кристијаном Шмитом, и суђење предсједнику Републике Српске и директору 'Службеног гласника' супротно је основним принципима слободе и демократије које овђе прослављамо”, нагласио је Давидовић.

Он је навео да се јасно види бескрупулозност званичног запада, дупли стандардни и политички притисци који се деценијама намећу јавности у БиХ са посебном пресијом према институцијама и руководству Републике Српске, истовремено газећи међународно право, као и људска права, њихов демократски капацитет и избор обезбијеђен Дејтонским споразумом.

Давидовић је нагласио да се у Сочију јасно види да Српска и предсједник Републике Милорад Додик имају разумијевање и подршку у борби за Дејтонски споразум без наметња и притисака, што је и једна од порука самог фестивала.

Он је додао да су учесници из Републике Српске подијелили неколико десетина примјерака Дејтонског споразума на енглеском језику званичницима, политичарима и дипломатама с циљем његовог очувања и бољег разумијевања ситуације на међународној сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана