Давидовић, Броћета: Ухапсити и санкционисати нападаче на српске повратнике

Срна
Састанак о безбједности српских повратника
Foto: РТРС | Састанак о безбједности српских повратника

САРАЈЕВО- Директор Центра за подршку повратницима Немања Давидовић рекао је да је на данашњем састанку са представницима из Републике Српске у Савјету министара тражено да искористе утицај да би нападачи на српске повратнике били ухваћени и санкционисани, оцијенивши да не траже пуно.

Давидовић је изразио задовољство одржаним састанком на којем су наишли на разумијевањем, истичући да представници Републике Српске уз Србију највише помажу повратнике у ФБиХ.

Он је рекао да се прва тема разговора односила на нападе на повратнике, као и процедура која слиједи након напада.

"Већ смо свједоци за девет, десет напада, а да нико од починилаца није ухваћен, процесуиран и санкционисан. Знамо да друштво које не санкционише и не ухвати преступника у суштини подстиче да се и даље врше преступи и насиље", рекао је Давидовић новинарима након сусрета са замјеником предсјеавајуће Савјета министара Сташом Кошарцем, министром финансија и трезора Срђаном Амиџићем и министром за људска права и избјеглице Севлидом Хуртићем.

Он је додао да су разговарали и о дистрибуција помоћи са нивоа БиХ ка повратничким општинама и удружењима у мјестима гдје живе повратници у ФБиХ.

"Тражили смо могућност и модалитете да додатно економски оснажимо повратнике и општине у реализацији инфраструтурних али и других пројеката“, рекао је Давидовић.

Делегат у Клубу Срба у Парламенту ФБиХ Горан Броћета истакао је да су на данашњем састанку изнесени горући пробелими српских повратника у ФБиХ, нагласивши прије свега безбједност.

Броћета сматра да је данашњи састанак прекретница када су у питању Срби повратници у ФБиХ, напомињући да су се учесници састанка сагласили се да је потребно наставити са овом позитивном праксом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана