Датум гласања о резолуцији о Сребреници и даље мистерија: Спонзорима угрожена већина

Вељко Зељковић
Foto: Архива

ЊУЈОРК - Сједница Генералне скупштине Уједињених нација, на којој је требало да се расправља о резолуцији о геноциду у Сребреници, највјероватније неће бити одржана 16. маја како је било предвиђено те се као нови датум одржавања помиње 22. мај.

Иако се очекивало да се о спорној резолуцији о Сребреници расправља дан након одржавања сједнице Савјета безбједности УН, на којој ће Кристијан Шмит представити свој извјештај о стању у БиХ, званичних информација нема. 

Када би се овај документ, који је изазвао нове подјеле како на глобалном нивоу тако и унутар БиХ, могао наћи пред Генералном скупштином УН, чије је сједиште на Ист риверу у Њујорку, и даље је обавијено велом тајне. 

Према писању појединих медија, предлагачи ове резолуције разматрају опцију да као додатак уведу и црногорски први амандман о појединачној кривици, док је њихов други амандман, који говори о досљедњој примјени, односно “непроведивости општег оквирног споразума за мир у БиХ у свим његовим одредбама”, наводно одбијен. 

Црногорска страна, односно Влада, саопштила је да ће гласати за резолуцију, наводећи да је прије пар дана послала два амандмана ауторима овог документа, али до сада није било званичних реакција друге стране на овај потез Подгорице. 

Други медији међутим наводе, а позивајући се на своје дипломатске изворе, како се иза кулиса УН води прави дипломатски рат, између предлагача и спонзора овог документа с једне стране и оних који се противе доношењу једног оваквог документа, за који истичу да је класични политички памфлет, а не акт који би могао донијети помирење у региону. 

Трећи наводе како највјероватније ниједан од црногорских амандмана неће бити уврштен у текст ове резолуције, бар не у предложеном облику, те да је све ово политичка игра јер западне земље још нису обезбиједиле довољну подршку за ову резолуцију, односно број руку. 

Претпоставља се да би велики број држава могао бити суздржан, а и спорно је и колико ће се представника држава уопште појавити на тој сједници Генералне скупштине УН. Због тога, сматрају аналитичари, спонзори резолуције покушавају наћи додатно вријеме за нове притиске, како би се “намакнула” већина и избјегао политички пораз на Ист риверу. 

Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да је овај трећи сценарио најреалнији те да то што још увијек није званично заказана ова сједница говори да њени спонзори или немају довољан број гласова или хоће да анестезирају Србију и Републику Српску како би их одвратиле од даље дипломатске акције против спорног документа. 

Он је оцијенио да западни спонзори резолуције очито нису очекивали оволики српски отпор. 

- Чак и ако не успемо да блокирамо, односно ако се резолуција усвоји то ће ипак бити прилика да покажемо свим земљама света, чак и онима које ће да гласају за невољно, али ће морати због неког притиска, да схвате да нисмо ми ти који позивамо на сукоб, да нисмо ми ти који хоће да се ово заврши тако што бисмо ниподаштавали жртве - поручио је Деђански.

Слично мишљење дијели и политички аналитичар Филип Родић, истичући за “Глас Српске” како је српска дипломатија у претходном периоду остварила несумњиво огроман успјех у тој, како су је неки назвали и окарактерисали, “унапријед изгубљеној бици” и “дипломатском фијаску”.

Каже и да уколико поменута резолуција на крају ипак буде усвојена, постаје јасно да нема шансе да однос - разлика гласова за и против буде онолика на коју су очигледно рачунали аутори овог документа када су га припремали. 

Уколико се обистине прогнозе да ће сједница Генералне скупштине УН бити одржана 22. маја, а можда и касније током овог мјесеца, ово би био већ други пут да се гласање одгађа, помјера, с обзиром да је претходно требало да буде 2. маја. 

Том приликом речено је да је сам текст, под покровитељством Њемачке и Руанде, споран. Усаглашавање текста резолуције траје још од априла.  

Засједа

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић сматра да је резолуција о Сребреници дипломатска засједа за српски народ те да би њено усвајање био политички преседан. 

Убијеђен је и да ће она отворити Пандорину кутију у којој ће се јавити велики број земаља са оправданим захтјевима да се у УН усвоји комеморација и констатује да је над тим народима почињен злочин геноцида. 

Наводи и да би оне који су поднијели ову резолуцију требало да буде срамота, јер су, како је рекао, инструментализовали страдање хиљада људи да би остварили политички профит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана