Дата препорука за именовање министара и њихових замјеника

Срна
Дата препорука за именовање министара и њихових замјеника

САРАЈЕВО - Комисија за припрему избора Савјета министара дала је препоруку да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање министара и њихових замјеника у Савјету министара.

На сједници Комисије министри су одговарали на питања чланова Комисије, а сви су имали прилику да представе приоритете у будућем раду министарстава која ће водити.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто доставила је претходног петка сву потребну документацију за министре и замјенике министара у Савјету министара, те су за функције замјеника предложени Зоран Тегелтија, који би требао бити министар финансија и трезора и Елмедин Конаковић који би требао бити министар иностраних послова у Савјету министара.

Кандидат за функцију министра финансија и трезора, Зоран Тегелтија рекао је да ће приоритет након ступања на фунцкију бити усвајање буџета за ову годину, те да он није усвојен у актуелном сазиву Савјета министара због тога што није био усвојен глобални фискални оквир, који је, како је рекао, предуслов за доношење таквог документа.

"Глобални фискални оквир треба да се усвоји за период 2023.-2025. година и буџет је директно везан за фискални оквир", навео је Тегелтија и подсјетио да глобални фискални оквир усваја фискални савјет уз услов да га подржи пет од седам чланова којег чине премијери ентитета, предсдједавајући Савјета министара и министри финансија ентитета и Брчко дистрикта.

Он је додао да се глобалним фискалним оквиром дефинише систем расподјеле средстава, те да стога раније није усвојен глобални фискални оквир, те напоменуо да ће након формирања власти на свим нивоима бити изабран нови фискални савјет БиХ.

Кандидат за министра спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац истакао је да ће приоритети у раду бити заштита домаће производње, стратегија руралног развоја и закон о вину који ће 81. винару омогућити извоз 17 милиона литара вина на тржиште Европске уније.

Он је рекао да ће радити на промоцији домаће производње из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ и истакао да се више од 75 одсто домаће производње извози у ЕУ.

Он је додао да ће у фокусу министарства и самог Савјета министара бити и заштита људи и рјешавање проблема Трговске горе.

Кандидат за министра безбједности у Савјету министара Ненад Нешић нагласио је да ће му приоритет бити борба против криминала и корупције, и да ће се залагати за да на том пољу постоји нулта толеранција.

Нешић је истакао да ће инсистирати да се појача међународна сарадња када је ријеч о "Скај" и "Аном" апликацијама и тражити да се убрзано крене са радом по подацима из тих апликација.

"Нема и неће бити заштићених и сви морају одговарати, а очекујем да и Тужилаштво и други органи убрзају рад на овим апликацијама", навео је Нешић.

Осврћући се на проблеме са мигрантском кризом, навео је да треба појачати контроле на границама БиХ, те истакао да мигрантска криза није проблем само БиХ, већ и европских земаља.

Елмедин Конаковић, кандидат за министра иностраних послова у Савјету министара, навео је да ће приоритети у раду овог министарства, уколико буде изабран на то мјесто, бити доношење новог документа стратегије спољне политике у сарадњи са Предсједништвом, које је задужено за спољну политику.

Он је рекао да ће истрајавати на смањењу тензија у региону и да се кључни проблеми рјешавају унутар БиХ, те навео да ће радити на побољшању односа са земљама у региону.

"Овој земљи требамо вратити пријатеље, и да БиХ постане мјесто спајања а не мјесто криза и она треба постане тачка спајања и разумијевања а не тачка конфликта и неразумијевања", нагласио је Конаковић и додао да БиХ треба постати мјесто гдје се људи мире.

Кандидат за министра одбране Зукан Хелез истакао је да ће приоритет у раду овог министарства бити побољшање статуса војника и модернизација Оружаних снага /ОС/ БиХ.

Он је истакао да је примијетан све већи тренд смањења запошљавања у ОС БиХ због лошег положаја у којем се налазе припадници тих снага.

Кандидат за министра комуникација и транспорта у Савјету министара, Един Форто навео је да ће му приоритет у раду бити наставак изградње Коридора "Пет це", док је кандидат за министра правде Давор Буњоза као приоритет истакао владавину права, те нагласио да на правосудним функцијама требају бити људи који то заслужују а не они који ће ту доћи по политичкој опредијељености.

Кандидат за министра цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак навела је да ће јој приоритет у раду бити отварање ка међународним фондовима за развој културе, науке и спорта те обезбјеђивање међународних споразума за сваку од дјелатности у надлежности министарства цивилних послова.

Од 10 чланова Комисије, који су присуствовали сједници, подршку кандидатима дало је седам, два су била против, а један је био суздржан.

Против су гласали Јасмин Емрић из Народни европски савес /НЕС и Милан Дуновић из ДФ-а, док је Нермин Мандра из СДА био суздржан.

Према предложеној процедури, министар финансија и трезора требао би бити Зоран Тегелтија, а његов замјеник Мухамед Хасановић, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, док би његов замјеник требала бити Љиљана Ловрић, министар безбједности требао би бити Ненад Нешић, док би замјеник требао бити Ивица Бошњак.

Министар иностраних послова у Савјету министара требао би бити Елмедин Конаковић, док би његов замјеник требао бити Јосип Бркић, на мјесто министра одбране требао би сјести Зукан Хелез, а његови замјеници требали би бити Славен Галић и Александар Гогановић.

Министар за људска права и избјеглице требао би бити Севлид Хуртић, док би његов замјеник требала бити Душка Јуришић, док би министар правде требао бити Давор Буњоза а његов замјеник Елвир Махмузић.

Един Форто требао би водити министарство комуникација и транспорта, док би његов замјеник требао бити Огњен Јањић.

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за сриједу, 25. јануара, У 12.00 часова,када ће посланици одлучивати о будућем саставу Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана