Дашић: ”Дани Српске у Србији” симболизују јединство и нераскидиве везе

Срна
Дашић: ”Дани Српске у Србији” симболизују јединство и нераскидиве везе

КРАГУЈЕВАЦ – Градоначелник Крагујевца, једног од градова домаћина овогодишњих “Дана Српске у Србији”, Никола Дашић оцијенио је да је ова манифестација посебна прилика да се из срца Шумадије заједнички пошаље порука јединства, саборности и нераскидивих веза српског народа са обје стране Дрине.

-Овакви догађаји подстичу блиске везе између институција, привредника, уметника, као и грађана, што директно утиче на развој заједничких пројеката и економских иницијатива - објаснио је Дашић.

Дашић је истакао да пројекат “Дани Српске у Србији”, који је покренут 2013. године, дуже од деценије грађанима Србије, односно Крагујевца, на нов и јединствен начин представља братску Републику Српску и њене потенцијале.

-То су дани који симболизују не само наше пријатељство, већ дубоку повезаност, заједништво и солидарност. Крагујевац са поносом дочекује овакве догађаје, који продубљују наше заједничке корене и блискост - рекао је Дашић за Срну.

Он је најавио да ће Крагујевац у оквиру “Дана Српске у Србији” сутра угостити делегацију града Приједора и да ће након пријема и разговора у Градској кући, на сцени Књажевско–српског театра ансамбл позоришта из Приједора Крагујевчанима поклонити представу “Каубоји” Саше Аночића у режији Давида Алића.

-Приједор је један од четири града, односно општине са којима

Крагујевац негује вишедеценијско пријатељство. Идуће године навршава се 50 година од потписивања Протокола о сарадњи и пријатељству са Фочом, које постоји у области спорта и културе, а у перспективи привреде и туризма -, навео је Дашић.

Сматра да манифестације попут “Дана Српске у Србији” имају кључну улогу у јачању сарадње Србије и Републике Српске у свим областима.

-Оне пружају платформу за размену културних, привредних и друштвених идеја, чиме доприносе дубљем разумевању и међусобном поштовању - каже Дашић.

Према његовим ријечима, сарадња у области културе, која се кроз овакве манифестације често приказује у првом плану, ствара простор за промоцију умјетности, традиције и обичаја, али и за унапређење туризма.

-Привредни аспекти тих односа омогућавају заједничко учешће на тржиштима, отварање нових пословних могућности и јачање економских ресурса са обе стране - оцијенио је Дашић.

Градоначелник Крагујевца вјерује да због историјских, културних и братских веза свака нова манифестација представља додатну прилику за утврђивање политичке сарадње и заједничког наступа на међународној сцени.

Говорећи о сарадњи са градовима и општинама у Републици Српској, Дашић је истакао да је, радећи на јачању и продубљивању сарадње између Србије и Српске, Крагујевац 8. јуна у оквиру Свесрпског сабора са представницима Фоче, Козарске Дубице, Оштре Луке и Приједора потписао меморандуме о сарадњи, са којима је утврдио нове мостове пријатељства и сарадње између грађана.

-Унапређење сарадње може бити остварено повећањем броја заједничких иницијатива у области образовања и спорта, као и међусобном промоцијом догађаја у области културе и туристичких потенцијала - сматра Дашић.

Према његовом мишљењу, бржем економском развоју и већој привлачности за инвеститоре може допринијети и сарадња у оквиру привредних комора и локалних самоуправа.

-Због тога је сваки сусрет са ове или оне стране Дрине још један корак ка јачању наших братских односа и стварању боље будућности за све нас - нагласио је Дашић.

Овогодишњи “Дани Српске у Србији” почињу вечерас у 20 часова у Народном позоришту у Београду, а до 26. септембра манифестацију ће угостити још 11 градова.

Манифестација, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, свечано ће бити затворена 26. септембра у Зрењанину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана