Дарко Томаш, градоначелник најмлађег града у Српској: Ко хоће да ради нека дође у Прњавор

Милош Васиљевић
Дарко Томаш, градоначелник најмлађег града у Српској: Ко хоће да ради нека дође у Прњавор

У Прњавору није проблем пронаћи радно мјесто, а плате у реалном сектору су значајно порасле посљедњих три до четири године. Уз то, мислим да смо локална заједница која има најнижу цијену боравка дјеце у вртићима у Српској која је 100 марака.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Прњавора Дарко Томаш појашњавајући да боравак малишана у обданишту кошта пуно више, али да то све надокнађује Градска управа. Додаје да у овај град већ увелико и долазе радници из других мјеста.

- Са привредницима завршавамо један пројекат. Они ће нудити људима запослење, а ми повољније услове за рјешавање стамбеног питања. Надамо се да ће се на тај начин повећавати број становника у Прњавору, како због оних који се враћају из иностранства, тако и оних који долазе из других крајева Српске - рекао је Томаш.

ГЛАС: Прњавор је једна од локалних заједница у РС које се највише развијају, у прилог тој тези говори више параметара. Шта је кључ успјеха најмлађег града Српске?

ТОМАШ: Прњавор се убрзано развија у посљедње вријеме, а то је видљиво на сваком кораку. Томе је допринијела и градња аутопута и одређене олакшице које је локална заједница учинила да би привредницима и становницима живот био љепши и лакши. Ту мислим на повластице привреди у смислу најниже стопе пореза на непокретности, као и то да је у пословној зони накнада за уређење и ренту нула, што значи да је грађевинска дозвола за градњу привредних објеката бесплатна. С друге стране, и продаја земљишта у пословној зони је по вриједностима мањим од тржишних.

ГЛАС: Који су то капитални пројекти које радите? Шта је сљедеће у плану?

ТОМАШ: И ове године завршили смо неколико важних пројеката, један је градња највеће улице у граду, Илије и Алексе Малића, чија је вриједност била више од милион и 800.000 марака, а комплетна инвестиција је из нашег буџета. Сваке године имамо и подршку институција Српске па се тако сада раде и три водоводна система, гдје је сваки појединачно вриједан по милион КМ. Градићемо још и један парк у граду, те путеве на селима.

ГЛАС: Имали сте доста позитивних примјера у посљедње вријеме који иду у корист грађана. Бесплатан паркинг за све добровољне даваоце крви, турнир у малом фудбалу за бољу инфраструктуру мјесних заједница, те запошљавање младих у паузи између факултетских обавеза. Колико су они важни и шта је сљедеће?

ТОМАШ: Дефинитивно нас баш те три ствари разликују од осталих градова у Српској. Позитивни примјери које би требало да слиједе и други. Имамо добру сарадњу и комуникацију са људима из Омладинског центра на осмишљавању нових ствари. Недавно је потписан уговор за набавку бесплатних уџбеника за основце, а град финансира и превоз за све њих.

ГЛАС: Ваш град је познат и као мјесто са позитивним привредним амбијентом. Има ли у најави отварања нових радних мјеста?

ТОМАШ: Тренутно немамо мјеста у нашој пословној зони за неке нове и веће привредне подухвате. Један од будућих великих привредних пројеката је свакако градња заобилазнице од Прњавора према Српцу. У дијелу који сада пролази кроз град, када буде изграђена заобилазница, биће отворена нова пословна зона. Радићемо и на привлачењу људи из других локалних заједица у Српској гдје је теже наћи посао него што је то случај код нас.

ГЛАС: Враћају ли се људи из иностранства у Ваш град?

ТОМАШ: Враћају. Фирма из Њемачке, која треба у Прњавору да отвори своје пословне погоне, објавила је јавни позив за запошљавање и пријавило се око 700 људи. Према информацијама које имам, више од четвртине су људи који раде у иностранству и имају жељу да се врате. Мислим да је тај податак најмјеродавнији.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске

Приоритети

ГЛАС: Који су то приоритети за будућност? Шта то недостаје Прњавору?

ТОМАШ: То су активности у вези са градњом инфраструктуре, прије свега саобраћајне и комуналне, што се од нас и очекује. Градићемо биоскоп, обогатити културне и спортске садржаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана