Дарко Младић, син генерала Ратка Младића: Ако има правде, Хаг ће признати грешке

Aлександар Стојановић
Дарко Младић, син генерала Ратка Младића: Ако има правде, Хаг ће признати грешке

Има много ствари зашто, у најмању руку, првостепена пресуда генералу Ратку Младићу треба да буде поништена и евентуално поступак враћен на почетак или да он буде ослобођен. То је наша позиција. Ми сматрамо да, ако има имало правде и права тамо, да ће ово Жалбено веће видети све те грешке првостепеног већа и поништити ту пресуду.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" син генерала Ратка Младића Дарко Младић, говорећи о предстојећем изрицању правоснажне пресуде пред Жалбеним вијећем Механизма за кривичне судове.

- Ми сада у овом тренутку не можемо да гледамо у кристалну куглу и не знам како ће бити. Знам само шта је у жалби изнесено. Огромни су пропусти у првостепеној пресуди и утврђеним чињеницама, много је кршења процедура и судске праксе. Знамо да се правила Трибунала мењају, али не може да буде да се различити стандарди примењују у случају генерала у односу на све остале - рекао је Младић.

ГЛАС: Омогућено Вам је да видите оца након пресуде.

МЛАДИЋ: Идем тамо да будем са њим приликом пресуде. Ми смо тражили да ми дају да га посетим, просто зато што нема смисла да идем у Холандију да бих га гледао на телевизору. То могу и у Србији. На крају, омогућена ми је посета након изрицања пресуде. Тако да, надам се да ћемо се видети после изрицања пресуде.

ГЛАС: У каквом здравственом стању генерал дочекује изрицање пресуде? Много опструкција је било по том питању.

МЛАДИЋ: Ми и даље немамо добре извештаје о његовом стању. Када погледате извештаје које шаље медицинска служба, они не одговарају догађајима у које ми имамо увид захваљујући разговорима са генералом. Дакле, ти извештаји осликавају једну улепшану слику његовог здравственог стања. Ту нема неких помака. Једино што је сад мало боље, као и сваки пут пред нека већа појављивања у јавности. Пар дана пре тога он буде нагло боље па после тога му буде по пар недеља лошије. Ми можемо само да претпоставимо шта су узроци таквог стања. Он је у задњих месец дана имао две озбиљније кризе, срећом ништа није било са лошим резултатом.

ГЛАС: Говорили сте о томе да ако све буде по праву да очекујете, у најмању руку, да буде поништена првостепена пресуда. Како коментаришете то што предсједник Суда Кармел Ађијус тог дана говори пред УН?

МЛАДИЋ: То је јако занимљиво и чудно. Значи, вероватноћа да се то деси је један према 365. Зашто су баш тај дан изабрали? То је питање за њих. Код нас то изазива неку врсту чуђења. Исто тако, пресуда пада негде на десету годишњицу генераловог доласка у Хаг. Сада не знам зашто су баш на тај дан одлучили да изрекну ту пресуду. То ћемо видети тог дана и схватити када укрстимо шта је Ађијус рекао Савету безбедности и шта је пресуда.

ГЛАС: Мислите ли да је то случајност?

МЛАДИЋ: Ово пролеће је јако чудно. И председник Караџић је послат јавно на одслужење казне, иако је то по правилима Трибунала тајан процес и тајност тог процеса мора да се сачува два дана након премештања. Ако се сећате, имали смо најаву из Министарства иностраних послова Велике Британије да ће он бити пребачен тамо, као неку врсту прославе. Све се нешто чудно дешава.

Узурпирано право

ГЛАС: Судија Кармел Ађијус је увео нека другачија правила у односу на своје претходнике.

МЛАДИЋ: И у случају "Брђанин" су примењена нека правила која је увео Ађијус и правници са којима сам причао сматрају да је он узурпирао право и да му не припада да он мења праксу која је важила 20 и више година. Додатно је оштетио и породице и оптужене у Хагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана