Дарко Младић: Први устав Српске - темељни акт државности српског народа у БиХ

СРНА
Foto: РТРС

БЕОГРАД - Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, сматра да је изузетно важно што су се званичници Републике Српске и Србије окупили вечерас у Београду на пријему поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 32 године од доношења првог устава Српске - темељног акта државности српског народа у БиХ.

Дарко Младић је након свечаног пријема у Дому Војске Србије подсјетио да је Република Српска на данашњи дан прије 32 године сачувала своју конститутивност и самосталност српског народа у БиХ, која му је припадала.

"Срби су се за то изборили кроз велико страдање. Народ није дозволио да његова права буду поништена. Видимо шта се дешава на просторима где више нема српске државе и српског народа", рекао је Младић Срни.

Он је истакао да се данас обиљежава значајан дан, јер је ријеч о темељном акту државности српског народа у БиХ, који је донесен 28. фебруара 1992. године.

"Тако нешто прославља свака држава. Надам се да се ово неће прослављати из године у годину само на нивоу званичника Републике Српске и Србије, већ да то проширимо и са осталим међународним пријатељима, који подржавају Српску и борбу коју води за очување својих права и интереса", рекао је Дарко Младић.

Вечерашњем пријему у Београду поводом 32 године од доношења првог Устава Српске и обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске, присуствовали су Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Српске Милорад Додик и Никола Селаковић као изасланик предсједника Србије, који су се и обратили званицама.

Свечаности су присуствовали и предсједници скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић, министри у Влади Републике Српске Жељко Будимир, Синиша Каран, Данијел Егић, Златан Клокић, Жељка Стојичић, Петар Ђокић, Недељко Чубриловић, министар здравља Србије Даница Грујичић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

На пријему су били и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, представници дипломатског кора, истакнуте личности из свијета културе, науке, умјетности, привреде и спорта Србије и Српске, академици, генерали, научници, представници завичајних удружења и друге званице.

Пријем поводом обиљежавања годишњнице првог Устава Српске и 9.јануара, Дана Републике, организовало је Представништво Републике Српске у Србији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана