Дрина je артерија која повезује Српску и Србију

РТРС
Foto: РТРС

БЕОГРАД - У Београду је свечано отворена манифестација "Дани Српске у Србији".

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да срце Републике Српске куца за Србију, додајући да ова манифестација потврђује српско јединство и јача везе између српског народа са обје стране Дрине.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да ова манифестација на најљепши, стваралачки начин доприноси најбољим односима Српске и Србије у вријеме великих притисака.

- Манифестација је лијепи сусрет нас са оне са нама са ове стране Дрине, она нас окупља и сабира и својим програмима подсјећа колико је важно да будемо јединствени и сабрани и у тој вјери његујемо и чувамо нашу културу, нашу традицију, наше обичаје, наш српски језик, нашу ћирилицу, нашу вјеру православну, наш идентитет - рекао је он.

Цицовић је истакао да је српско јединство одговор на све изазове и притиске.

- Дрина је артерија српског заједништва, једног језика и писма, једне вјере и молитве. С том истином у срцу ја вас све још једном поздрављам и желим пријатно вече и радост у свим програмима овогодишње манифестације Дани Српске у Србији. Живјела Република Српска, живјела Србија, живио наш српски народ ма гдје био - нагласио је Цицовић.

Потпредсједник Владе и изасланик предсједника Србије Синиша Мали рекао је да је српски нард, у борби да преживи, створио своју сигурну кућу - Републику Српску, додајући да са обје стране Дрине живи исти народ са истим жељама.

Светосавска црква увијек је била и заувијек и бескомпромисно ће стати уз свој народ у Републици Српској, поручио је Његова светост патријарх српски Порфирије у поруци коју је на свечаном отварању манифестације "Дани Српске у Србији" прочитао викарни епископ хвостански Алексеј.

- Јединство је наша жила куцавица која чини да свеобухватни идентитет почива на јеванђељу Христовом, чији је аксиом жеља да сви једно буду. Саборност свих народа, па тако и Срба, неретко је бивала на испиту о чему сведочи наша скорашња историја - поручио је патријарх Порфирије.

Директор Канцеларије Владе Србије за јавну и културну дипломатију Србије Арно Гујон, који присуствује отварању манифестације "Дани Српске у Србији", поручио је вечерас да је важно да се понавља да су Срби јединствени, јер је то истина и одговара политичкој, друштвеној, културној, историјској и идентитетској реалности.

- То су вриједности које морамо стално да истичемо како их не бисмо заборавили и како други не би успели да нам наметну своје идеје и вриједности - рекао је Гујон за Срну.

Према његовим ријечима, јединство Срба, гдје год да живе, изузетно је важно и огледа се и у сарадњи и подршци које Србија и Српска дају једна другој.

Дани Српске у Србији трајаће до 26. септембра, а осим Београда, различите програмске активности из области културе, науке, просвјете и умјетности биће одржане у још 11 градова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана