Дане Бранковић за “Глас Српске”: Вјештачење на брзину стручни злочин

Ведрана Кулага Симић
Дане Бранковић за “Глас Српске”: Вјештачење на брзину стручни злочин

БАЊАЛУКА - Вјештаку је за аутентично вјештачење спорног потписа потребно најмање од три до пет докумената на којима рукопис те особе није споран, те између пет и осам сати активног рада, али под условом да је први предуслов обезбијеђен. Немогуће је “преко ноћи” завршити тај озбиљан посао о којем се поново прича у процесу контроле гласачких листића.

Тврди то за “Глас” Дане Бранковић, директор Форензичког центра за вјештачење докумената Бањалука који је и вјештак за документа те инжењер графичке технологије.

Нестручно, како каже, “графолошко” вјештачење гласачких листића поново избија у први план, а о томе ко може обављати тај посао причало се у данима када су у центру пажње били Добој и Сребреница током локалних избора 2020. Бранковић подвлачи да ни Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, али ни поједини политичари не знају о чему причају те да мора реаговати кад чује да је “обављено или ће бити обављено графолошко вјештачење”.

- Не постоји графолошко вјештачење јер графологија је ненаучан поступак у претпостављању особина личности на основу рукописа и претпостављања стања душе тога скриптора. То нема никакве везе са графоскопијом, која је научна дисциплина и изучава документа, односно аутентичност графичких елемената у документу. Ти политички представници и одређене државне институције, ако јавно наступају, морају знати елементарне ствари, односно да стручно нешто називају - истакао је Бранковић. 

Да би се урадило вјештачење аутентичности спорног потписа, потребно је вријеме и знање.

- Према томе, за то треба времена. Има стручна методологија, а како се може прикупити три до пет докумената са неспорним потписом некога од гласача. То је немогуће, тако да на основу свега што сам рекао, немогуће је извршити у кратком року идентификацију спорних докумената - каже Бранковић и додаје да вјештачења гласачких листића морају обављати стручна лица.

То, појашњава, могу да вјештаче само одабрани најстручнији дипломирани инжењери графичке технологије.

- То може радити особа која је дипломирани инжењер графичке технологије јер само они имају стручну легитимацију да вјештаче аутентичност спорног потписа као графичког елемента у гласачком листићу јер су искључиво сва документа графички производи. Не могу то радити приучени педагози, психолози и други образовни профили. То су, једноставно, стручни злочини и обмањивање јавности. Не могу то трпјети као форензичар за документа и нормалан човјек - истакао је Бранковић

Осврћући се на поједине изјаве да су поједина вјештачења већ завршена, пита се како и ко је то урадио.

- Не могу дозволити да се то тако ради, а да не реагујем са људске и научне стране. Неке ствари морам да појасним и Централној изборној комисији, али и представницима странака јер лутају. Утврђивање спорног потписа не може да се ради тек тако и да то ради нестручно лице. То су злочини према истини - рекао је Бранковић.

Понавља се, каже, иста ствар као и на посљедњим локалним изборима и тако ствара непотребна напетост у јавности.

Правила

Дане Бранковић је и раније указивао да је недопустиво да неко за 12 дана добије статус експерта. Ако вјештачење није урађено према правилима струке, тај налаз је, како је тврдио, урађен на недозвољен и нестручан начин те не може производити никакво правно дејство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана