Данас обиљежавање Дана Републике Српске у Брчком и Приједору

ГС
Данас обиљежавање Дана Републике Српске у Брчком и Приједору

БРЧКО, ПРИЈЕДОР - Дан Републике Српске - 9. јануар и 32 године постојања Српске данас ће бити обиљежени у Брчко дистрикту и Приједору.

У 11.30 часова биће положени вијенци на Споменик српским браниоцима Брчког, а у 12 часова биће одржана свечана академија.

У Приједору ће данас, поводом Дана Републике Српске, бити положени вијенци код споменика "За крст часни", те прислужене свијеће у дијелу спомен-комплекса "Камени цвијет".

Полагање вијенаца предвиђено је за 11.30 часова, најављено је из Градске управе Приједор.

Манифестација "Републици на дар" најављена за сутра у организацији Републичког педагошког завода и града Приједора.

У Позоришту Приједор у 12 часова биће отворена изложба ученичких ликовних радова, а у 12.30 почеће свечана академија посвећена Дану Републике Српске.

Низом манифестација у протекла два дана у Бањалуци и у свим општинама и градовима Републике Српске свечано је обиљежен Дан Републике.

Круна прославе био је свечани дефиле са 3.400 учесника у Бањалуци, свјетлосни спектакл са 200 дронова, те синхронизовани ватромет синоћ у Београду, Бањалуци и општинама и градовима Републике Српске.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана