Дан затвора поскупио са 50 на 100 КМ

ГС
Дан затвора поскупио са 50 на 100 КМ

БАЊА ЛУКА – Предложеним измјенама и допунама Кривичног законика РС ускоро би требао да буде удуплан износ који осуђеници плаћају ако затворску казну желе замијенити новчаном.

Према досадашњем Кривичном законику Српске, затворске казне до годину дана могле су се замијенити за новчане, тако што се сваки дан затвора мијењао за износ од 50 марака, а сада је тај износ повећан на 100 КМ.

Такође додатна измјена у вези са овом одредбом представља то што суд више не одлучује о захтјеву за замјену казне затвора новчаном казном.

„Предложене измјене предвиђају да се изречена казна затвора која не прелази годину дана на захтјев осуђеног замјењује новчаном казном, без могућности суда да одлучује да ли ће захтјеву осуђеног удовољити или не", каже се у предложеним измјенама.

Досадашњим, односно постојећим одредбама КЗ-а прописано је да изречену казна затвора која не прелази једну годину дана суд може на захтјев осуђеног замијенити новчаном казном, док сада каже да ће се казна на захтјев осуђеног замијенити новчаном казном.

У Кривичном законику Републике Српске наводи се, између осталог, да се у пресуди одређује рок плаћања новчане казне који не може бити краћи од 15 дана, нити дужи од три мјесеца.

"У оправданим случајевима суд може дозволити да осуђени новчану казну плати у ратама, с тим да рок исплате не може бити дужи од једне године", наводи се у овом документу.

Како се додаје, ако осуђени не плати новчану казну у цијелости или дјелимично у одређеном року, суд ће наредити њено принудно извршење у поступку који је прописан законом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана