Дан српског јединства, слободе и националне заставе: Немамо луксуз да заборавимо жртвовање предака

Ведрана Кулага Симић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Највећа опасност за српски идентитет је губљење језика и историје. Знамо ко смо и шта смо, те шта су преци издржали да бисмо данас имали што имамо и не смијемо дозволити да нам други униште што су они изградили и нама у аманет оставили.  

Поручио је то за "Глас Српске" професор историје на Филозофском факултету у Бањалуци Бошко Бранковић поводом данашњег обиљежавања 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

За српски народ је, каже, тај датум празник идентитета, у којем се сједињују језик, култура, традиција и вјера.

- Његовим обиљежавањем српски народ показује да је, као народ, способан да памти јер је 15. септембра 1918. године почео пробој Солунског фронта. То је дан у којем лежи наш бол и слава и жеља за постојањем и опстанком као народа. А застава је симбол јединства кроз историју - каже Бранковић, који ће данас, о овој теми, говорити и на факултету.

И данас је, каже, као и много пута кроз историју српски народ суочен са потребом да сачува свој идентитет, односно да буде оно што јесте.

- А то је народ који не жели да узима нешто од других ни оно што му не припада, нити жели да угрожава друге, али жели да има исто право као и други народи - право на име, историју, културу, језик, традицију, постојање, као и на развијање - истакао је Бранковић.

Говорећи о положају српског народа у БиХ данас и у прошлости, сигурно је да се историја, на неки начин, понавља.

- Можемо рећи, ако се повуче паралела, да се и данас српски народ бори за неку врсту слободе у БиХ јер је она увијек била у плановима великих сила - сматра овај професор.

Од када су Република Српска и Србија први пут заједнички обиљежиле 15. септембар, то је оспоравано са разних страна, а Бранковић, истичући да ће тако бити и у будућности, наглашава да Срби морају да истрају у очувању и одржавању тог празника.

- И други народи имају дан заставе. Нисмо једини. Ако једна Француска, па и Русија и Њемачка могу, зашто не бисмо и ми - закључио је Бранковић, који је честитао 15. септембар свим Србима са обје стране Дрине, али и широм свијета гдје год се налазили.

Свечана манифестација посвећена обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе биће организована данас у Бијељини, у коју стижу бројни званичници Српске, те предсједник Србије Александар Вучић.  

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се од 2020. године. Празник се обиљежава 15. септембра, јер је тог дана почео пробој Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана