Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ: Грађани пристужу у великом броју

ГС
Foto: В. Трипић

ДОЊА ГРАДИНА - Грађани и ученици из свих дијелова Републике Српске у великом броју пристижу у Спомен-подручје Доња Градина гдје ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ од 1941. до 1945. године.

Превоз ученика из основних и средњих школа из цијеле Републике Српске организован је аутобусима, као и грађана из других локалних заједница јер је због обиљежавања затворен магистрални пут према Спомен-подручју.

Ученици у Спомен-подручју Доња Градина присуствују изложби ученичких литерарних и ликовних радова о теми "Јасеновац" у којем су учествовале све школе у Републици Српској. На конкурс је пристигло више од 1.000 радова.

Очекује се да у Доњу Градину пристигну и највиши званичници Републике Српске и Србије.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана