Дакић: Шмит крши људска права и могао би да се појави пред судом

СРНА
Дакић: Шмит крши људска права и могао би да се појави пред судом

БАЊАЛУКА - Доктор правних наука Драган Дакић рекао је да би Кристијан Шмит могао да се појави пред њемачким судом због кршења људских права свих грађана дејтонске БиХ наметањем одлука у покушају да се без легитимитета представи као високи представник.

Дакић је истакао да Шмит нема законодавна овлашћења која користи супротно људским правима, те подсјетио да у БиХ важи Европска конвенција о заштити људских права.

"Та конвенција нама гарантује право да бирамо. Али шта нама значи да ми изаберемо наше парламентарце ако нама један човјек који је неизабран, доноси законе", навео је Дакић у подкасту "Граница постоји".

Он је истакао да је суштина са високим представницима именованим резолуцијом Савјета безбједности у томе да су они имунизовани од судског процеса и да за акте које донесу "нема суда да им суди".

Дакић је узакао да је Шмит свјестан своје правне ситуације и да је то видљиво из његовог понашања, односно из његових изјава, гдје говори да неће доносити индивидуалне одлуке о смјењивању изабраних представника.

"Верујем да то није због љубави према изабраним представницима или због његовог уважавања изборне воље грађана, јер њу је већ кршио", рекао је Дакић, који је доцент на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу.

Он је истакао да су у нешто бољој ситуацији лица која трпе посљедице дјеловања Шмита.

"То су предсједник Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора `Службеног гласника` Милош Лукић против којих се на основу `закона` које је Шмит донео води поступак. У том смислу њихов процесни капацитет је далеко већи да оспоравају легислативну активност самог Шмита, а у том правцу ће, како је најавила, ићи и одбрана господина Додика", рекао је Дакић и додао да је доста оптимистичан да ће у том сегменту успјети да се направи добар резултат.

Дакић је нагласио да, као доктор правни наука, никако не би прихватио да каже да било који високи представник легитимно врши легислативно овлашћења.

"Немате чак ни у тексту бонских овлашћења. То не постоји. То је изведено. Чак и да је именован легитимно од Савета безбедности та врста активности и даље је нелегитимна, само на нашу несрећу је имунизована. Нема правног лека против ње, али то не значи да је легитимна. Напротив", рекао је Дакић.

Он је указао да је посебно занимљива чињеница повезаности Шмита са милитантним групама у Њемачкој које су у сјени или у смислу великог његоватеља лика и дјела одређених нацистичких војника.

"Шмит је као такав препознат у немачком друштву и јавности. У правном смислу нама то не игра неку улогу. Ми њега овде имамо па имамо. Каквом политичком или неком другом комбинаториком је баш он лице које је изабрано и послано овдје, јер ми баш и немамо неку претерану историју љубави и сарадње са Немачком?", упитао је Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана