Дачић у Бањалуци - Додик против Јовановића у влади Србије

СРНА
Дачић у Бањалуци - Додик против Јовановића у влади Србије

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска протестовати против било какве Владе Србије у којој буде неко ко говори ружно о Српској, те да је против тога да у њој буде лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

“Без оклијевања ћемо се дистанцирати од политике такве владе. Ако Србији то треба, онда нека узме Чеду Јовановића”, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, након састанка са потпредсједником Владе Србије и лидером Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивицом Дачићем.

Додик је додао да ће, у случају формирања такве владе, доћи до усложњавања сарадње институција Српске са Владом Србије.

Дачић је поручио да он сигурно неће бити дио владе која ће говорити да је Република Српска “геноцидна творевина”.

Он је потврдио да као лидер СПС-а учествује у разговорима о формирању владе Србије, те додао да су за њега веома важна политичка питања, као што је питање односа према Српској.

Дачић је оцијенио да власт у Србији треба брзо формирати, али да се мора знати на којим приоритетима ће имати консензус.

Истакавши да у овом тренутку не постоји парламентарна већина, Дачић је рекао да евентуална кохабитација неће стварати проблем новој власти у Србији, јер се по Уставу знају која су овлашћења предсједника, а која Владе Србије, док се јасно мора дефинисати само шта је заједнички интерес.

Солидарност са Косовом

Предсједник Српске изразио је солидарност са Србима на Косову и незадовољство начином на који међународне снаге тероришу Србе, покушавајући да умање њихова аутономна права, желећи постепену насилну интеграцију.

Додик је рекао да је током данашњег састанка са министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем говорио о искуствима које су Срби у БиХ имали са међународном заједницом и настојањима да се зауставе било какви негативни трендови.

“Моја солидарност са Србима на Косову је потпуна, поготово на сјеверу. За снажнију активност мора се јасно рећи да је међународна заједница овдје у функцији нелегитимног режима и, што се нас тиче, једне нелегитимне државе”, рекао је Додик новинарима након састанка.

Он је нагласио да се међународна заједница одлучила да на репресиван начин мијења позицију Срба и да то није добро.

Предсједник је напоменуо да су то чинили и према Српској, али да је упорност довела до тога да је Република данас одлучујући фактор у укупном развоју, не само односа у БиХ, него и у детерминацији односа у региону.

“Ситуација у БиХ је бременита, она је политички константно конфликтна, а Српска у томе свему жели да поштује слово Дејтона, незадовољна свим наметнутим законима од високих представника, што упорно оспоравамо. То ће бити наша политика и у будућности”, поручио је Додик.

Он је нагласио да је Српској важна и јака Србија, али не да би Српску подстицала “на било каква понашања” или довела до стабилизације, него због тога што је потписница Дејтонског споразума.

Додик је истакао да је Србија, као и Хрватска, неоправдано потиснута из Дејтонског споразума, а укључена Турска, која, како је навео, детерминише односе у БиХ.

Он је додао да је управо због тога за Српску важно да се Србија врати као гарант Дејтона и разријеши улога Турске.

Додик је нагласио да је на данашњем састанку са Дачићем разговарано о низу тема, између осталог, и постизборној ситуацији у Србији, истакавши да је нарочито важно да је Србија прошла кроз изборни процес на фер и коректан начин.

“Стало нам је до брзине формирања институција власти у Србији. Желимо јаку и моћну Србију, она је за нас најважнија земља на Балкану, као земља која ће битно детерминисати регионалне процесе и у том погледу гледамо са заинтересованошћу и посебном пажњом на све што Србија ради”, рекао је Додик.

Уз честитке Дачићевој Социјалистичкој партији Србије на изборним резултатима, Додик је оцијенио да ће СПС бити важан фактор приликом формирања Владе Србије.

Предсједник Српске је напоменуо да Српска чини све да сарадња са Србијом буде садржајна, кроз низ нових пројеката у области инфраструктуре, образовања и здравства.

Дачић: Српска највећа тековина

Предсједник СПС-а Ивица Дачић изјавио је да ова партија има посебан сензибилитет према Републици Српској, имајући у виду да је Дејтонски мировни споразум можда и највећа тековина власти СПС-а до 2000. године.

Након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, Дачић је новинарима у Бањалуци рекао да Дејтонски мировни споразум добија све више на вриједности као међународни документ који је омогућио мир и прекид рата у БиХ, те стварање Републике Српске.

“Српска је, можда, у историјском смислу и највећа тековина, јер српски народ преко Дрине никада није имао ентитет или било који облик устројства као што је добио дејтонским споразумом”, навео је Дачић.

Он је нагласио да је обавеза Србије, као гаранта овог споразума, да помаже да се он реализује у потпуности.

Без промјене Дејтонског споразума

“Веома чврсто стојимо на становишту да нема промјене Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и оба ентитета. Такође, чврсто стојимо на становишту да треба да се унапређују везе и специјални односи између Српске и Србије, као и да те везе треба да буду јаке у свим областима”, истакао је Дачић, који је и потпредсједник Владе Србије.

Он је додао да ће СПС и њени коалициони партнери - Партија уједињених пензионера и Јединствена Србија сигурно инсистирати на томе да у било којој власти, у којој учествују, никада нико неће моћи да оспорава постојање Српске, нити да јој даје квалификације које јој могу угрозити опстанак.

“Никакву политику која би говорила да је Српска 'геноцидна творевина', како је истицано у изјавама неких политичара у Србији, никада нећемо прихватити као политику Владе Србије”, нагласио је Дачић и изразио подршку настојањима да се Српска што више развија.

Он је додао да је Српска национални интерес српског народа, без обзира што се не налази у Србији и што је ентитет ван њених граница.

Говорећи као министар унутрашњих послова Србије, Дачић је рекао да је сарадња Србије и Српске у области полиције добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана