Дачић: Срби у дијаспори мост Србије са другим земљама

Срна
Дачић: Срби у дијаспори мост Србије са другим земљама

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Срби широм свијета представљају мост између отаџбине и других земаља и да сваки њихов успјех доприноси јачању позитивне слике о Србији.

У обраћању на скупу дијаспоре “Јединство и снага – Србија” у Београду Дачић је рекао да су Срби у дијаспори амбасадори српске културе, језика и традиције, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

-Својим радом показујете свету да су Срби вредни, талентовани и способни. У оквиру разних иницијатива, догађаја и пројеката промовишете нашу културу, чиме додатно учвршћујете наш идентитет и углед на међународној сцени. Ви сте кључан фактор у очувању нашег идентитета, кроз различите организације и манифестације у иностранству доприносите очувању српске традиције - истакао је Дачић.

Он је поручио да је важно да Србија остаје повезана са дијаспором, као и да Србија подржава и унапређује ту везу јачањем институција које се баве питањима дијаспоре.

-Веома сам поносан на све наше сународнике који под туђим небом дају све од себе да покажу оно најбоље што Србија рађа. Будити и ви поносни на своју државу, јер мудром политиком мира, стабилности и напретка чува национално достојанство и интегритет - рекао је Дачић.

Посебно је нагласио да дијаспору не чине само прве генерације које оду из земље, већ и потомци.

-Имате децу која имају држављанство тих држава, али је битно да и за стотину година и за још неколико векова нико не заборави и да сви са поносом истичу да су припадници једног великог, српског народа - поручио је Дачић.

Манифестација под слоганом “Јединство и снага – Србија” окупила је јуче и данас у Београду представнике Срба из земаља региона, као и 250 удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм свијета, од Републике Српске до Конга.

Током скупа биће разматрано више важних тема, међу којима су “Привредни потенцијали Србије Експо 2027 - Скок у будућност 2027 и улога дијаспоре”, “Улога дијаспоре у процесу очувања културног, образовног, националног и вјерског идентитета”, као и “Улога дијаспоре у јачању међународног угледа Србије и очувању националних и државних интереса”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана