Да ли се предсједник Суда БиХ састајао са осуђеним убицом?

ГС
Да ли се предсједник Суда БиХ састајао са осуђеним убицом?

Тужилаштво БиХ предложило је продужење притвора предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу и бившем директору ОБА Осману Мехмедагићу.

На рочишту осумњиченима Дебевецу и Мехмедагићу изнесена су поприлично шокантна сазнања тужиоца, али су и прочитани искази свједока.

Код прве тачке на данашњем рочишту јавност је била искључена због, како је наведено, повјерљивости и јер је исказ давала једна упосленица Суда БиХ како би се заштитио њен интегритет.

У другој тачки, наведено је како је Дебевец примио на поклон аутомобил аутокуће из Љубушког “Крамар” против које се у периоду од 2019. до 2021. године водио велики број поступака. Он је наводно узео аутомобил “Поло” у вриједности од око 15 хиљада КМ.

Дебевец је ово возило регистровао на име сестре своје супруге, а она је дала исказ и рекла да никада није купила тај аутомобил и да ју је Ранко Дебевец замолио да региструје на њено име. Тужитељица је спомињала и састанке у Шпанији Ранка Дебевца, али се то не односи на ове истражне радње већ ће бити предмет будућих.

Трећа тачка се односи на бјегунца од хрватског правосуђа, бившег првог човјека загребачког Динама, Здравка Мамића. који је дао исказ у СИПА.

Истражиоци нису утврдили када су се састали, јер је Дебевец скоро све своје састанке и путовања означавао као ознаку повјерљиво и ДКПТ нема податак када су путовали у Љубушки.

Ријеч је о сату у вриједности 15.000 евра и Здравко Мамић је рекао истражиоцима СИПА да је то симболични поклон који је дао предсједнику Суда БиХ у вријеме поступака екстрадиције који су вођени против њега, јер је, како је рекао, “знао да је добро имати предсједника суда на својој страни за вријеме тих поступака”.

Тужиоци су изнијели сазнања да се Ранко Дебевец састајао и са Ђорђетом Ждралом, који је био осуђен 2010. године због убиства тадашњег начелника Управе полиције РС-а Љубише Савића Маузера у Бијељини. Такође су навели да је Дебевец имао састанке и са Младеном Лучићем, пише Клиx.

Када је у питању други осумњичени, Осман Мехмедагић, тужиоци су рекли да је саслушан Денис Стојнић у вези са сумњама да му је Мехмедагић издао исказницу ОБА и да је организовао физичке нападе на одређене особе и паљевине аутомобила.

Подсјећамо, Мехмедагић и Дебевец ухапшени су крајем децембра 2023. године.

Главни државни тужилац Миланко Кајганић који је изјавио да до сада прикупљени докази говоре о томе да су почињена кривична дјела злоупотребе службеног положаја, незаконито прислушкивање судије Суда БиХ и запосленика радника Тужилаштва БиХ приликом провођења истражних радњи Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана