Да ли постоје шансе да БиХ ипак добије европски новац

Маријана Миљић Бјеловук
Да ли постоје шансе да БиХ ипак добије европски новац

САРАЈЕВО - Шанса да БиХ добије 70 милиона евра од Брисела још постоји, а да ли ће и та, по свему судећи, посљедња прилика бити прокоцкана, зависи искључиво од политичких представника у ФБиХ.

На питања која смо прослиједили на адресу Делегације ЕУ у БиХ да ли  постоји шанса да БиХ добије 70 милиона евра те који је крајњи рок за доставу реформске агенде за План раста, поручили су да прва безусловна транша може бити исплаћена тек након што власти доставе реформску агенду и она буде међусобно усаглашена између Европске комисије и БиХ.

- Настављамо да подстичемо домаће власти да без даљих одгађања доставе своју Реформску агенду како не би у потпуности пропустили ову прилику. Комисија наставља, по потреби, пружати подршку надлежним органима у завршетку овог посла - казали су “Гласу” у Делегацији ЕУ у БиХ.

Подсјетили су да је План раста подржан новим финансијским инструментом, односно Инструментом за реформу и раст за западни Балкан, у вриједности до шест милијарди евра у грантовима и зајмовима за цијели регион.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац казао је “Гласу” да питања која се односе на усвајање реформске агенде за План раста и наставак ЕУ пута више не треба постављати институцијама Српске, нити њеним представницима на заједничком нивоу.

- Евидентно је да је европски пут Српске и БиХ заустављен због политичких односа у ФБиХ. Управо на том мјесту треба тражити одговоре на све настале проблеме - поручио је Кошарац.

Подсјећа и да је Српска на темељу уставних надлежности и механизма координације активно учествовала у свим процесима и дала више него конструктиван допринос ЕУ интеграцијама.

- СНСД је инсистирао на томе да у пакету реализујемо 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. То је био дио плана деескалације политичких односа како бисмо убрзали европско кретање.  Исти случај је и са усвајањем реформске агенде за План раста. Српска је изнијела јасне ставове и коментаре у вези са мјерама из реформске агенде, поштујући уставне надлежности и механизам координације, те обезбјеђујући пуну видљивост РС у процесу ЕУ интеграција - казао је Кошарац.

Подсјећа и да је застој на том путу настао због политичких односа у ФБиХ.

- Тако је политички фер и оправдано рећи да је ФБиХ блокирала исплату прве транше из Плана раста. То је изузетно лоша политика и порука, јер нас политички проблеми у ФБиХ доводе у ситуацију да будемо једина земља на западном Балкану која је изолована од коришћења новца из Плана раста - наводи Кошарац.

Упркос чињеници, наглашава он, да је застој проузрокован у ФБиХ, поједини странци и даље користе погрешне и тенденциозне наративе како би за то окривили политике институција Српске.

- То је ван сваке памети и апсолутно неприхватљиво. Дискутабилна је и позиција Делегације ЕУ у БиХ, која је врло често политички условљавала Српску. С друге стране, до сада их нисмо чули да су јасно рекли да су  проблем и застој проузроковани у ФБиХ. Такође, стиче се утисак да су престали да заговарају затварање ОХР-а и одлазак странаца из институција у БиХ  - рекао је Кошарац. 

Наглашава и да постоје одређени политички напори дијела ФБиХ да, у спрези са дијелом западног фактора, проблематизује и оспорава дефинисани механизам координације.

- Нисмо наивни. Механизам координације се не може, нити ће се мијењати, јер Српска неће дати сагласност на то - поручио је Кошарац. 

Премијери четири кантона у ФБиХ, а који су кадар СДА, крајем јула нису дали сагласност на реформску агенду за План раста за западни Балкан чиме је блокирана исплата 70 милиона евра од укупно милион, колико је предвиђено за БиХ. Из Савјета министара БиХ тада је потврђено да тај важни документ није усвојен због изостанка сагласности четири кантона из ФБиХ (Тузлански, Зеничко-добојски, Средњобосански и Унско-сански) у којима влада СДА Бакира Изетбеговића. Четворици кантоналних премијера засметало је, наводно, то што се у нацрту документа користи термин “ентитетски”, а не “државни”, јер они то читају као “непоштовање одлука Уставног суда БиХ”.

Највећи искорак

Сташа Кошарац навео је и да је сама Европска комисија оцијенила да је актуелни сазив Савјета министара БиХ заједно са ентитетским властима направио највећи искорак на путу БиХ ка ЕУ.

- Ниједан корак напријед не би био могућ без Републике Српске. Ми смо конструктиван партнер европском путу и остајемо посвећени томе, уз поштовање уставних надлежности и механизма координације - поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана