Српска и даље чека 30 милиона које јој дугује УИО

Маријана Миљић Бјеловук
Српска и даље чека 30 милиона које јој дугује УИО

БАЊАЛУКА - Још један рок у којем Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ треба да Српској исплати 30 милиона марака по основу правоснажне пресуде ускоро истиче, а надлежне институције, како сазнајемо, ни у протеклих годину дана нису ништа урадиле да Република добије новац који јој припада.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО је обавезан да исплати Републици Српској око 30 милиона КМ са каматом.

До сада је извршење тог рјешења Суд БиХ пролонгирао чак осам пута, па је тако према њиховом најновијем рјешењу рок  помјерен до 18. јуна ове године и до тада УИО треба да измири 30 милиона Влади Републике Српске. 

Како “Глас” сазнаје, у надлежним институцијама ништа није урађено да се та пресуда спроведе, тако да ће вјероватно већ наредних дана Правобранилаштво БиХ као правни заступник УИО поново затражити од Суда БиХ пролонгирање спровођења правоснажне пресуде.

У УИО су нам казали да су још раније предложили рјешење наведеног проблема, али да о њему није заузео јасан став Управни одбор Управе за индиректно опорезивање.

- С обзиром на то да је тужбени захтјев и предметна пресуда у узрочно-посљедичној вези са дозначавањем више новца у корист ФБиХ и кашњења поравнања за 2009. и 2010. годину, новац потребан за ове намјене могуће је надокнадити из текућих средстава са Јединственог рачуна која припадају ФБиХ  - наведено је у приједлогу УИО који је упућен Управном одбору.

Новац би, како наводе, у корист Владе Републике Српске УИО уплаћивао сукцесивно, односно на начин да се сваког 11. у мјесецу од износа средстава са Јединственог рачуна који према расподјели за тај мјесец припада ФБиХ дозначи на рачун Владе РС пет милиона КМ и то до коначне исплате досуђеног износа. Тај износ новца био би умањен за онај дио који је Република Српска принудно заплијенила са депозитних рачуна УИО.

- Надаље, новац у висини износа принудно заплијењених са депозитних рачуна УИО био би пренесен на одговарајуће рачуне УИО - наведено је у приједлогу УИО који је отишао на адресу Управног одбора те институције.

Министарство финансија Републике Српске је још прије шест година, односно 2018. године блокадом рачуна УИО наплатило  4,7 милиона КМ, док остатак новца, и поред правоснажне пресуде, није исплаћен јер Суд БиХ у континуитету одгађа даље извршење правоснажне пресуде.

Рогобатна пракса

Из Владе РС још раније су поручили да је сваки коментар на праксу пролонгирања сопствених пресуда Суда БиХ сувишан.

- Те ствари се засигурно у свијету нигдје не дешавају. Ми заиста више и не знамо коме бисмо се жалили. Писали смо Високом судском и тужилачком савјету БиХ, али и на адресе других институција. Не знам како да наплатимо оно што је сам Суд пресудио - рекла је раније министарка финансија РС Зора Видовић и навела да је и 30 милиона КМ са каматом, које Република Српска треба да добије, већ изгубило много на вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана