Да ли ће српски језик бити уведен у мостарске школе?

ГС
Да ли ће српски језик бити уведен у мостарске школе?

МОСТАР - Постоји законска и уставна могућност да се у неким основним школама у Мостару уведе српски језик, изјавио је данас замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић.

Миливојевић и предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић данас су родитеље ученика првих разреда у Мостару упознали о чињеници да су се у неким школама стекли законски услови за увођење српског језика.

Он је рекао да су се усвајањем амандмана на Устав Херцеговачко-неретванског кантона створили предуслови да се уопште може размишљати да се тражи увођење српског језика.

- Ако од укупног броја ученика у свим одјељењима једног разреда три до пет одсто њих желе да похађају наставу на једном од језика конститутивних народа, мора им се обезбиједити најмање похађање наставе из матерњег језика и вјеронауке. Ако их је шест до 11 одсто, може се тражити и историја, а 12 до 20 одсто национална група предмета - навео је Миливојевић.

Он је позвао родитеље да размисле о овој могућности.

- Немојте ово да доживљавате као одвајање, али треба да знате да ми по Уставу имамо то право и да имамо право да наша дјеца уче на свом језику. На вама је да одлучите да ли ћемо кренути у ову борбу - рекао је Миливојевић.

Он је поручио да Срби у Мостару имају будућност и да дјецу треба одгајати у духу традиције и православне вјере.

"Данас видимо да је 28 првачића уписано на православну вјеронауку, а сигуран сам да их у Мостару има још више. Надам се да ће и ти родитељи размислити и увидјети да припадају једном великом и важном народу", навео је Миливојевић.

Шаговновићева је рекла да је данас урађен први корак како би се видјело кава су размишљања родитеља о могућностима покретања процедура и увођењу српског језика у поједине школе.

Она је навела да српска дјеца у Мостару иду у скоро двадесет основних школа и наставу похађају на хрватском и босанском језику.

- Наша дјеца су у потпуности интегрисана у друштво, школе похађају тамо гдје живе и гдје припадају и тако треба и да остане. Треба да у свом граду одрастају што нормалније и што љепше. Међутим, мислим да је дошло вријеме да и ми тражимо своја права и да се почне разговарати о увођењу језика тамо гдје постоји законски основ. То, наравно, нико неће радити мимо мишљења и става родитеља који најбоље знају шта је добро за њихову дјецу - додала је Шаговновићева.

Она је позвала родитеље да дјецу упишу у Просвјетину школу српског језика, историје и културе, која се одржава сваког другог викенда као допунска настава.

У Владичанском двору у Мостару данас је у организацији Представништва Републике Српске из Беча и Канцеларије Републике Српске из Мостара првачићима који похађају православну вјеронауку подијељена школска опрема и пожељен срећан полазак у школу, пише РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана