Да ли ће Нобило постати дио тима за одбрану Додика

ГС
Да ли ће Нобило постати дио тима за одбрану Додика

БАЊАЛУКА - Угледни хрватски адвокат Анто Нобило вјероватно ће бити дио тима за одбрану предсједника Републике Српске Милорада Додика, у судском поступку који почиње 22. новембра у Суду БиХ, сазнаје “Аваз”.

Додикови адвокати већ су контактирали Нобила, како би се активно укључио у одбрану. У наредним данима биће познато више информација.

Нобило је данас потврдио за “Аваз” да је остварена комуникација и да се све чека.

- Не могу бити адвокат, јер не могу заступати у БиХ. Не могу јер нема споразума. Међутим,  ја могу бити правни савјетник. Имао сам контакте, то је тачно, али више о томе не бих док то до краја све не дефинирамо. Али, имао сам контакт и видјећемо шта ће бити - рекао нам је Нобило.

Раније је Додик одбио да се изјасни о кривици, казавши да је Суд нелегитиман.

У Суду БиХ заказан је главни претрес у судском поступку који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића за 22. новембар у 13 часова.

Рочиште о изјашњењу о кривици Додика и Лукића одржано је у Суду БиХ 16. октобра када су изјавили да не разумију оптужницу на што је суткиња Јасмина Ћосић Дедовић, по службеној дужности, саопштила како то подразумијева да су се изјаснили да нису криви.

Судски поступак ће у наставку процеса водити судија Мирсад Стрика.

Оптужница терети Додика и Лукића за „непоштивање одлука високог представника“.

 Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против њих због непоштовање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН. Додикови адвокати су у приговорима наводили да кривично дјело за које је Додик оптужен не постоји, јер је Шмит нелегалан. Раније су два пута одбијени захтјеви Додикове одбране за изузеће судије Јасмине Дедовић Ћосић, која је оптужницу потврдила и одбила приговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана