Цвитановић: Стране судије требало је да давно оду из Уставног суда

Срна
Цвитановић: Стране судије требало је да давно оду из Уставног суда

САРАЈЕВО - Стране судије требало је да оду из Уставног суда БиХ пет година након Дејтонског споразума, рекао је предсједник ХДЗ 1990 Илија Цвитановић и додао да нико не смије, за разлику од тренутног стања, да има ексклузивност одлучивања у том суду.

-Ако желимо ићи према Европи, бити суверена земља, не можемо имати судије странце у Уставном суду - рекао је Цвитановић.

Подсјећајући да је међу 14 приоритета Европске комисије и доношење закона о Уставном суду, Цвитановић је оцијенио да је то прилика да се уз постизање компромиса стране судије пошаљу у историју.

-При томе је важно да нико нема ексклузивност утицаја на Уставни суд. У овом тренутку га неко има - рекао је Цвитановић за загребачки “Вечерњи лист” издање за БиХ.

Он је истакао да је неприхватљива најава Бошњака да пристану на одлазак страних судија под условом да имају натполовичну већину.

-То не одговара садржају ни бити БиХ, њеног Устава и улоге Уставног суда. У преамбули Устава БиХ су конститутивни народи који морају бити равноправни. Та чињеница мора имати повезницу са саставом Уставног суда - рекао је Цвитановић.

Цвитановић, који је и хрватски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, сматра да ће бити тешко доћи до компромиса у вези са измјеном Изборног закона БиХ.

-Оно што мене занима јесте да елиминишемо могућност да Жељко Комшић или неко такав икад више буде изабран у Предсједништво БиХ и да тако украде изборну вољу цијелом једном конститутивном народу- нагласио је Цвитановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана