Цвитановић позвао Шмита да наметне измјене Изборног закона

Танјуг
Цвитановић позвао Шмита да наметне измјене Изборног закона

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а 1990. и члан Предсједништва ХНС-а БиХ Илија Цвитановић позвао је високог представника у БиХ Кристијана Шмита да наметне измјене Изборнога закона БиХ у складу с пресудом Уставнога суда БиХ у предмету Љубић.

Цвитановић је у изјави за мостарски портал Дневник рекао да хистерија која може да се види код, како је навео, такозваних "пробосанских" (бошњачких) политичких опција, а у суштини највећих рушитеља БиХ, показује јасно још једном, антихрватске тежње бошњачке политике".

"Сада то могу да виде и они који су слијепи код властитих очију. Потпуно је јасно какве су то унитаристичке и антихрватски тежње тзв. пробосанских политичких опција и припадајућих им квазианалитичара. Позивам високог представника да наметне Изборни закон по пресуду Љубић и на тај начин покаже да чува и поштује правну државу а Хрватима омогући минимум политичке равноправности", рекао је Цвитановић.

Иначе, пресуда Љубић тражи да политички представници конститутивних народа у домовима народа и Председништву БиХ морају бити изабрани од оног конститутивног народа којег представљају.

Поједностављено, конститутивни народи, утврдио је Уставни суд БиХ, морају да могу несметано да изаберу властите легитимне политичке представнике на свим нивоима власти у БиХ. Портал подсећа да у бошњачкој јавности траје кампања којој је циљ уплашити високог представника како не би донио измјене Изборнога закона у складу с пресудом Уставнога суда БиХ у предмету Љубић које би пак спречиле да Бошњацима изаберу политичке представнике Хрватима у Председништву БиХ и домовима народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана