Цвитановић: Нема података да у БиХ постоје руски кампови и "спавачи" ИС-а

ГС
Цвитановић: Нема података да у БиХ постоје руски кампови и "спавачи" ИС-а

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ-а 1990 и делегат у Дому народа Парламента БиХ Илија Цвитановић је говорио о безбједносној ситуацији у земљи, а поводом навода да постоје кампови за војну обуку екстремистичких група.

Као предсједавајући парламентарне Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) у интервјуу "Један" на БХТ1 изјавио је да нема података о томе да на простору Републике Српске постоје руски кампови за војну обуку те да у Федерацији БиХ нема ИСИЛ-ових "спавача".

"Врло јасно желим одговорити нашој јавности да је ОБА врло озбиљна институција која чува безбједност и суверенитет БиХ и она нема податке који би у овом тренутку указивали да постоје и кампови и терористичке ћелије које би евентуално могле изазвати неке терористичке нападе у БиХ", нагласио је Цвитановић.

Поручио је осталим политичарима да не би требали давати изјаве без покрића те да се обрате државним институцијама и од њих траже одговоре. Сматра да постоји довољно информација према којима може тврдити да је БиХ сигурна држава.

"Према свим инпутима, БиХ је, без обзира на спољне утицаје који се увијек рефлектирају на БиХ, гдје год се криза појави, у неком облику она се имплицира на БиХ, али БиХ у овом тренутку је сигурна земља и наши грађани сигурно могу бити мирни што се тиче тог аспекта. Сигуран сам да наше службе раде све, а ја најбоље знам, с обзиром на мјесто које обављам, обавјештајно-безбједносне агенције могу одговорити изазовима које стоје пред њом", рекао је Цвитановић.

Осврнуо се и на нападе на повратнике, прије свега Бошњаке и Хрвате у Српској. Истакао је да није видио адекватан одговор на недавни напад на повратника Хрвата у Дервенти.

"То је све продукт дизања тензија у јавности, прављење тог једног набоја међу људима, гдје потпуно неодговорно најодговорнији људи дижу тензије. Свједоци смо томе сваки дан и то се јако имплицира на ово све што се догађа. Министру Нешићу прије четири мјесеца сам поставио питање шта су предузели као ресорно министарство које има надлежност да координира све друге агенције, министарства на питању заштите безбједности, живота и имовине повратника у цијелој Босни и Херцеговини, не издвајајући само Српску", указао је.

Према његовим ријечима, још није добио одговор на то питање, што говори о озбиљности и озбиљном раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана