Цвитановић: Комшићеве изјаве најбољи примјер зашто Хрвати не обиљежавају 1. март

Срна
Цвитановић: Комшићеве изјаве најбољи примјер зашто Хрвати не обиљежавају 1. март

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић рекао је да су изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића најбољи примјер зашто Хрвати не обиљежавају такозвани дан независности БиХ и зашто није, нити икада може бити легитимни представник Хрвата у БиХ, јер показује да уопште не разумије односе у БиХ и да овој земљи уопште не жели добро.

Коментаришући Комшићев говор на свечаности обиљежавања 1. марта, који се у Федерацији БиХ слави као дан независности, у којем је АРБиХ назвао „једином легалном и легитимном војском у БиХ“, Цвитановић је рекао да је Армија РБиХ војска једног народа и да то Комшић јако добро зна.

„Вјерујем да је њему као златном љиљану војска бошњачког народа најприраслија срцу јер је био њен дио, али не и народу у чије име прима плату у Предсједништву. Народ који представља убијан је од те војске, иза које су остале стотине стратишта хрватског народа који никада нису процесуирани“, навео је Цвитановић.

Он је рекао да је свјестан да би Комшић као други бошњачки члан Предсједништва БиХ желио војне успјехе АРБиХ маштовито приказати, али је историја нешто сасвим друго, објављено је на сајту ХДЗ-а 1990.

„БиХ није оно што би Комшић желио да она јесте. Комшић, наравно, има право на своју интерпретацију историјских дешавања у БиХ, али онда лаже себе и све оне које представља“, рекао је Цвитановић и закључио да се оваквим изјавама народи у БиХ само још више удаљавају, те тиме потврђује да БиХ није могућа као држава.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана