Цвијановићева прегласана на једној тачки, покреће вето

Срна
Foto: Пресједништво БиХ

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је по питању спољне политике прегласана на сједници Предсједништва БиХ и да ће ићи пред Народну скупштине Републике Српске гдје вјерује да ће добити подршку за своје ставове.

Цвијановићева је појаснила да намјерава да уложи вето када је ријеч о Приједлогу закључка о усвајању Споразума о слободи кретања са личним картама на западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на западном Балкану.

„То је било једно од кључних питања на данашњој сједници на које намјеравам да уложим вето и да се обратим Народној скупштини Републике Српске. Вјерујем да ћу тамо добити подршку за своје ставове“, рекла је Цвијавновићева.

Она је појаснила да је у суштини ријеч о иницијативи која подразумијева апсолутну слободу кретања за све људе из региона, са чиме је сагласна и увијек ће подржавати сваку регионалну иницијативу која подразумијева боље разумијевање, слободу кретања за људе и робе, сарадњу, признање диплома, квалификације.

Цвијановићева сматра да Косово и Метохија у овим околностима гдје је готово на ивици сукоба не треба да буде дио једног таквог аранжмана.

„Питала бих саму себе какав сам човјек и политичар да се у околностима када се Срби хапсе и малтретирају, кад се камионима са робом из Србије не дозвољава да дођу и да им се омогући да дају храну људима који тамо живе, када им се намећу нелегитимни начелници да кажем да један такав режим /премијера самопроглашеног Косова Аљбина/ Куртија заслужују да имају све те бенефите“, рекла је Цвијановићева новинарима у Сарајеву.

Она сматра да би то била увреда за све оне Србе који су већ довољно понижени и гажени, остављени без основних људских права, а била би награда за оне који не поштују међународне аранжмане.

„Они су се договорили прије 10 година да ће бити успостављена заједница српских општина, а очито то опструишу. Мало им је да то опструишу, па су кренули да прогоне народ, хапсе и малтретирају, да угрожавају њихова основна права, да се на нецивилизован начин односе према вјерским објектима који су тамо мјеста окупљања Срба“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да у неким другим околностима не би био никакав проблем, али у оваквим осјећа моралну обавезу према тим људима, који су највећи паћеници данашњег доба када је у питању западни Балкан, да се солидарише и каже да они који то раде не заслужују да имају бенефите.

„Кад дођу нека боља времена, кад се тамо упристоји тај режим, онда ћемо се бавити овим питањима на један рационалан начин“, додала је Цвијановићева.

Када је ријеч о учешћу Оружаних снага БиХ у НАТО мисији у Ираку, Цвијановићева сматра да због одређених политичких конотација није вријеме за слање војника у такву мисију.

„Имамо договор да учествујемо у свим мисијама које се односе на УН и ЕУ. Овдје је ријеч о класичној НАТО мисији и због одређених политичких конотацији и неслагања сматрам да није вријеме и да се нису стекли услови да се људи упућују у такве мисије и да онда Министарство одбране преузима на себе да врше неке ротације и раде све што желе на своју руку“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је одбрана једна од области која захтијева консензус, те појаснила да са једним гласом против та одлука пада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана