Очекујемо информације о разграничењу са Србијом и Хрватском

Срна
Очекујемо информације о разграничењу са Србијом и Хрватском

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић потврдила је да је на данашњој сједници Предсједништва БиХ разговарано о разграничењу БиХ са Србијом и Хрватском, те да ту нема никаквих тајних или нових захтјева него се о овим питањима траже информације од надлежних тијела, првенствено Комисије за границу.

Цвијановићева је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекла да од Комисије очекују да виде докле се дошло кад је у питању вођење разговора и преговора о постизању сагласности за приједлог потенцијалног уговора о границама кад је у питању Србија.

"Потребно је да нам се та информација достави у наредних 30 дана. Други закључак се односи на чињеницу да постоји потреба коју су исказали чланови Предсједништва БиХ да се у року од 90 дана достави информација из Савјета министара о евентуалним отвореним билатералним питањима са Србијом", навела је Цвијановићева.

Она је додала да је све то довело до питања границе са Хрватском, односно теме која има свој предисторијат.

Према њеним ријечима, још 1999. године дошло се до договора о приједлогу како би требало то да изгледа, а након тога вршене су одређене консултације с обзиром на то да је било несагласности у вези са подручјем Костајнице, односно ријеком Уном.

"Оно што се посебно појавило као проблематично јесте граница на мору, која је исто тако потенцирана још у оном периоду када су се водили разговори око Пељешког моста. Хрватска из тог разлога није жељела да ратификује тај споразум", навела је предсједавајућа Предсједништва БиХ.

Цвијановићева је истакла да постоји приједлог уговора, као и одређене корекције које су накнадно направљене када је у питању граница на ријеци Уни, што би требало да се кроз споразум о примјени на одређени начин верификује и да се то онда усвоји у парламентима БиХ и Хрватске.

"У Сабору Хрватске, нажалост, није постојала спремност да се то уради. Министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић обавијестио нас је да је о овом питању водио разговоре у Загребу и да је наишао на одређено разумијевање да се овим темама треба бавити и убудуће", навела је она.

Цвијановићева је нагласила да је прича о граници са Србијом још даља, јер не постоји приједлог, али је исказана жеља институција БиХ да се дође до информације гдје се сада налазе ти разговори и да ли има неких разговора о овом питању.  

 

Цвијановић: Важно досљедно поштовање Устава

 

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић указала је у разговору са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто на важност досљедног поштовања Устава, као и интензивирања дијалога са циљем рјешавања важних питања о којим постоји сагласност представника свих конститутивних народа.

На састанку у Сарајеву разговарано је о приоритетима у раду новог Савјета министара, као и потреби координације са релевантним институцијама на другим нивоима власти, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Цвијановићева је честитала Криштовој на именовању, те пожељела успјех у раду новог сазива Савјета министара.  

 

 

Цвијановићева: Енергетика у надлежности ентитета

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић гласала је на данашњој сједници Предсједништва против тачке која се бави препорукама за израду и усвајање закона о гасу БиХ.

Чланови Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић гласали су у корист иницијативе да се Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ предложи и усвоји закон о гасу.

- И током ове тачке исказали смо неслагања око одређених тема. Предсједништво може да даје препоруке ове врсте, али ми смо показали да имамо различите ставове о томе. Став Републике Српске јесте да је енергетика у надлежности ентитета, дакле Републике Српске - рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Она је подсјетила да је Република Српска донијела Закон о енергетици, који је усклађен са одредбама Трећег енергетског пакета, те усвојила Стратегију енергетике, док ФБиХ још увијек функционише на основу уредбе.

- ФБиХ никад није хтјела да донесе закон о енергетици, управо да би се дошло у овакву ситуацију да се форсира доношење таквог законског рјешења на нивоу БиХ - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана