Цвијановићева категорична: Српска не крши Дејтон и Шмит није високи представник

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Нетачне су констатације у Ројтерсовом тексту да је одлука Народне скупштина Републике Српске да не објављује налоге ОХР-а у Службеном гласнику "потез супротан Дејтонском мировном споразуму" и да Кристијан Шмит "има овлашћење да смјењује званичнике и намеће законе", навела је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је указала на озбиљну грешку у тексту који је објављен у сриједу, 21. јуна, под насловом "Посланици босанских Срба изгласали да игноришу одлуке, законе мировног изасланика" новинарке Ројтерса Дарије Сито Сучић.

Она је појаснила да је Народна скупштина Републике Српске, једног од два аутономна ентитета који чине БиХ, изгласала 21. јуна да више не објављује налоге ОХР-а у Службеном гласнику Републике Српске.

- Као што вјероватно знате, високи представник је позиција уведена по основу Анекса 10 Дејтонског споразума из 1995. са циљем да помогне у спровођењу Споразума. Анекс 10, једини извор овлашћења високог представника, строго ограничава његов мандат на послове као што су праћење и извјештавање о спровођењу Дејтона, координација међународних напора у БиХ и дјеловање у својству посредника - истакла је Цвијановићева.

У Ројтерсовом тексту у којем говори о гласању у Народној скупштини Српске пише: "Тај потез је супротан Дејтонском мировном споразуму из 1995. године који је окончао рат у овој балканској земљи деведесетих година прошлог вијека...", што је, како је навела Цвијановићева, евидентно нетачна констатација.

- Ниједна одредба Дејтонског споразума високом представнику не даје овлашћење да октроише законе одлуком нити захтијева да било ко објављује његове изјаве или их на други начин третира као да су закони донесени у предвиђеној процедури. Напротив, Дејтонски споразум налаже - кроз Устав БиХ, који је саставни дио Споразума - да сви законски прописи на нивоу БиХ морају проћи оба дома Парламентарне скупштине БиХ - поручила је Цвијановићева.

Она је указала на то да у Уставу БиХ пише да је "БиХ демократска држава која функционише на принципу владавине права и на основу слободних и демократских избора", те истакла да наметање закона страног дипломате путем одлуке, без икаквих законских овлашћења у том погледу, представља евидентно кршење ове одредбе.

Подсјетивши да се у Ројтерсовом тексту тврди да њемачки политичар Кристијан Шмит "има овлашћење да смјењује званичнике и намеће законе", Цвијановићева је нагласила да ниједна одредба Дејтонског споразума нити било ког другог извора права не садржи ни најмању назнаку да високи представник има таква диктаторска овлашћења.

- Штавише, Шмит није високи представник зато што га никада није одобрио једини орган који има правна овлашћења да то учини - Савјет безбједности УН. Њега су, у ствари, изабрали одређени чланови такозваног Савјета за спровођење мира, неформалног скупа земаља, који нема никакво правно овлашћење нити повељу, а који се чак и не помиње у Дејтонском споразуму - нагласила је Цвијановићева.

Она је затражила да Ројтерс објави ову исправку текста, посебно с обзиром на значај који грешке имају у односу на читаоце који оцјењују ситуацију у БиХ.

- Стојимо на располагању ако Вам буду потребни одговори на питања о Дејтонском споразуму или било којој другој теми. Биће нам задовољство да уприличимо сусрет са Вама, а наш Кабинет ће Вам пружити помоћ уколико будете имали било каква питања у вези са правним основом било ког поступка који предузима Народна скупштина и Влада Републике Српске - нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана