Цвијановић:Бећировић опструише усвајање Плана структуре генералског кора

Срна
Цвијановић:Бећировић опструише усвајање Плана структуре генералског кора

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да бошњачки члан Денис Бећировић, за разлику од бројних популистичких тема које делегира, а које нису у надлежности Предсједништва БиХ, избјегава оне за које је ова институција по закону задужена.

Цвијановићева је навела да је једна од тих усвајање Плана структуре генералског кора у одбрамбеном систему БиХ, која је прошлог мјесеца била на дневном реду сједнице Предсједништва.

На питање Срне зашто се касни са усвајањем плана структуре генералског кора, Цвијановићева је објаснила да, иако је Министарство одбране доставило Предсједништву потпуно усаглашен приједлог, Бећировић је на сједници тражио одгађање изјашњавања због додатних консултација, што је она прихватила, али се убрзо испоставило да је ријеч о обичној манипулацији.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва је појаснила да је управо Кабинет бошњачког члана у два наврата прогласио консултације неуспјешним због недоласка министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза који је оба пута писмено путем обавијестио чланове Предсједништва да је ријеч о усаглашеном и јединственом приједлогу Министарства одбране.

Цвијановићева је указала да Бећировићеве опструкције представљају не само кршење Закона о одбрани, на који се често и, очигледно лицемјерно, позива, већ и додатно урушавање Оружаних снага БиХ.

Она је рекла да је могуће је да Бећировићу смета то што по овом плану позиција начелника Заједничког штаба Оружаних снага припада Србину, баш као што му је током посјете Загребу сметало присуство амбасадора из реда српског народа.

"Могуће је и да је у позадини и тихи унутарстраначки сукоб Бећировића са министром одбране /Зуканом Хелезом/, што донекле објашњава, али ни у ком случају не оправдава његове опструкције", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да су из Команде ЕУФОР-а и НАТО штаба у Сарајеву упутили допис члановима Предсједништва, затраживши састанак на којем би требало бити разговарано о кашњењу у именовању новог генералског кора.

"Очигледно да је јасно свима, осим Бећировићу, да је усвајање новог Плана структуре генералског кора законска обавеза, а не произвољна категорија или ствар унутарстраначког или унутарбошњачког обрачунавања. Сматрам да под хитно треба престати са узурпацијом овлаштења заједничких институција и служби, како од домаћих, тако и од страних актера", поручила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана