Цвијановић: Злочин у Пребиловцима симбол страдања херцеговачких Срба

Срна
Цвијановић: Злочин у Пребиловцима симбол страдања херцеговачких Срба

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Злочин у Пребиловцима је симбол страдања херцеговачких Срба у Другом свјетском рату, а 6. август дан када се са посебним пијететом сјећамо недужних жртава из овог мјеста и цијеле доње Херцеговине, истакла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

-Од око хиљаду становника, колико је у Пребиловцима до тада живјело, почетком августа 1941. је на најмонструознији начин убијено више од 800 мјештана, првенствено жена, дјеце и стараца. Овај страшни податак Пребиловце чини једним од најстрадалнијих мјеста у Европи у Другом свјетском рату - нагласила је Цвијановић.

Она је објавила на “Инстаграму” да је у јуну 1992. хрватска војска три пута минирала Спомен-костурницу у Пребиловцима, у којој су 1991. године сахрањене кости четири хиљаде Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама.

На том мјесту, нагласила је Цвијановић, данас сија предивни Храм Христовог Васкрсења, у чијој крипти почивају остаци костију жртава.

-Дужни смо да памтимо, опомињемо и учимо из прошлости, како се у будућности овакво зло никада, никоме и нигдје не би поновило. Нека је вјечна слава свим пребиловачким и доњохерцеговачким жртвама - поручила је Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана