Цвијановић: Уставни суд БиХ асистира политичком Сарајеву

СРНА
Цвијановић: Уставни суд БиХ асистира политичком Сарајеву

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да не изненађује данашња одлука крњег Уставног суда БиХ о Изборном закону Републике Српске, јер је он кроз своју праксу већ много пута доказао да одавно не штити Устав БиХ, већ асистира политичком Сарајеву, ОХР-у и појединим страним амбасадама у борби против Републике Српске.

- То, између осталог, значи и да је БиХ обична колонија, а Уставни суд пуки инструмент у рукама оних који је одржавају у том понижавајућем статусу, истакла је Цвијановић упитана да прокоментарише одлуку крњег Уставног суда БиХ да привремено стави ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона.

Она је указала да је Уставни суд БиХ до сада донио бројне одлуке којима је, умјесто да штити устав, прекрајао уставна рјешења с јасном намјером стварања другачијег уставног амбијента од оног који је утврђен Анексом четири Дејтонског споразума, а на који су све стране дале сагласност.

- Дјелујући на тај начин Уставни суд је, нажалост, генерисао већ много политичких криза у БиХ и зато је важно да он буде реформисан, чиме би стекао пријеко потребни кредибилитет и интегритет, као и повјерење грађана, којег сад евидентно нема, нагласила је Цвијановићева.

Она је указала да све док је стање овакво, у БиХ неће бити ни правне државе, ни будућности, нити среће за било кога.

- Не знам да ли ће бошњачки представници то на вријеме схватити, али знам да БиХ има све мање времена да изгради неко унутрашње повјерење и да се оваквим одлукама заједничка држава не гради, већ додатно разграђује, констатовала је Цвијановићева.

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да је данас привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона.

Изборни закон усвојила је Народна скупштина Републике Српске 19. априла, а ступио је на снагу 17. јула.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана