Цвијановић: Успјешан састанак коалиционих партнера

Срна/РТРС
Цвијановић: Успјешан састанак коалиционих партнера

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Уочи Божићног пријема код српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић у Административном центру Владе Српске у Источном Сарајеву одржан је састанак коалиционих партнера на нивоу БиХ.

Цвијановић је истакла да је ово био успјешан састанак и да су обављени разговори око свега што је неопходно.

Она је нагласила да су се овдје окупили људи из различитих институција и са различитих нивоа власти, запослени у култури и медијима. Сви они, каже, сматрају да "требамо на овај начин да се окупимо и да покажемо да уз добру енергију можемо да се крећемо даље".

Додала је да ће услиједити традиционално годишње окупљање, које је, како је рекла, вријеме за лијепе поруке мира и љубави.

- Ово је прилика да свим нашим грађанима честитам Нову годину и пожелим да све оно што будемо радили у будућности буду наши заједнички успјеси - рекла је Цвијановић.

Домаће институције у БиХ да преузму пуну одговорностист

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да, умјесто међународног интервенционизма, домаће институције на свим нивоима власти треба да преузму пуну одговорност за процесе у БиХ.
Цвијановићева је поручила да БиХ може бити могућа у мјери у којој сви поштују слово Устава, а затим и једни друге.

У обраћању поводом божићног пријема уприличеног у Административном центру у Источном Сарајеву, она је истакла да су мир и љубав темељне поруке Божића, али и универзалне и непролазне вриједности на којима почивају друштвене заједнице и људска цивилизација у цјелини.

"Њихово одсуство узрок је многих неспоразума, конфликата и ратова, од којих некима, нажалост, свједочимо и данас", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да импозантан технолошки развој човјечанства у посљедњим деценијама, опет, нажалост, није испраћен еквивалентним моралним сазријевањем.

"Трајни мир остао је идеал и недосањан сан који је у пракси демантовала сурова реалност. Баш као и у породицама, мањак дијалога и разговора међу народима и државама, широм свијета доводи до неразумијевања и раста тензија", указала је Цвијановићева.

Насупрот томе, додала је, тамо гдје се води искрен и отворен дијалог, без обзира на међусобна неслагања, мир никада неће бити доведен у питање.

"То је јасан путоказ свима, а посебно нама на овим просторима који добро памтимо трагични период када су утихнуле ријечи, а проговорило оружје. Због тога не постоји већа дужност, индивидуална и колективна, свјетовна и вјерска, од очувања мира у међународним и међуљудским односима", поручила је српски члан Предсједништва.

Према њеним ријечима, утолико је неопходно да се и у БиХ води дијалог о свим отвореним питањима која оптерећују свакодневницу, те да једни друге уважавају, поштују различитост идентитета и интереса, тражећи оне заједничке на основу којих ће се градити боља и успјешнија будућност.

"Заједничка обавеза свих нас је да генерацијама које долазе обезбиједимо сигурно окружење и стимулативан амбијент за развој и просперитет и да никада не буду суочени са егзистенцијалним изазовима са којима је била наша, као и многе претходне генерације на овим просторима", рекла је она.

Цвијановићева је напоменула да је БиХ земља различитости, али ипак се не може рећи да је, како то промовише слоган ЕУ, "Унитед ин Диверситy" /уједињени у различитости/.

"Да бисмо постигли тај циљ, неопходни су нам мир и стабилност, као и уређенији односи на нивоу БиХ. Неопходно је да, умјесто међународног интервенционизма, домаће институције на свим нивоима власти преузму пуну одговорност за процесе у БиХ.

Нисмо против уставне БиХ, какву је предвидио Дејтонски мировни споразум. Легалисти смо и сматрамо да без пуног уважавања Устава, највишег правног и политичког акта, правна држава остаје само мртво слово на папиру. Због тога мислимо да БиХ може бити могућа у мјери у којој сви поштују слово Устава, а затим и једни друге", закључила је она.

Цвијановићева је поручила да не жели да живи у земљи блокада и опструкција, већ у земљи у којој ће сваки народ и сваки ентитет моћи исказати свој пуни капацитет и своју способност да напредује, јер нико нема право да блокира економски развој, енергетску стабилност и нова радна мјеста.

Поготово, додала је она, у данашњем свијету у којем је сваки мегават струје, барел нафте и кубни метар гаса од виталног значаја.

Цвијановићева је нагласила да је неизмјерно срећна због вечерашњег окупљања поводом најрадоснијег хришћанског празника – Божића.

"Свјетлост рођења Исуса Христа обасјала је наше домове и срца свих православних вјерника како овдје, тако и у свијету. Зато желим да радост и свјетлост Божића и ове године подијелимо заједно и да исто тако, са овога мјеста, упутимо поруке мира, љубави и добре воље. Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља! Ништа тако једноставно, божански и људски, не илуструје суштину Божића као ријечи ове анђеоске пјесме", навела је Цвијановићева.

Уз неизмјерну захвалност што су увеличали овај пријем, Цвијановићева је присутне поздравила традиционалним божићним поздравом "Мир Божији - Христос се роди!". 

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић организовала је вечерас у Источном Сарајеву божићни пријем за бројне госте и званице из јавног, политичког и културног живота Републике Српске, БиХ, вјерских заједница, страних амбасада и међународних организација.

Пријему у Административном центру Владе Републике Српске присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, чланови колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског и хрватског народа, посланици и делегати из Републике Српске, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те новоименована предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, министри у Савјету министара из Републике Српске.

На пријему је и амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, амбасадор Јапана у БиХ Кинефучи Масами, као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелници општина из Републике Српске.

Пријему присуствују и предсједник ДНС-а Ненад Нешић и лидер странке Народ и правда Елмедин Конаковић.

Честитке поводом православног Божића Цвијановићевој су лично упутили и Борјана Кришто, те чланови колегијума Представничког и Дома народа парламента БиХ Маринко Чавара и Драган Човић и други званичници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана