Цвијановић: Турковићева не заслужује да представља БиХ

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић не заслужује да представља БиХ, јер није свјесна или не жели да буде свјесна потреба свих народа који живе у БиХ и много пута се оглушила о Устав.

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да иницијатива за смјену Турковићеве постоји од почетка њеног ангажмана и да то није предизборна прича.

"Ми не желимо да трпимо посљедице неодговорног понашања функционера који треба да обављају посао у корист свих и у корист суживота", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да Бисера Турковић ништа не поштује и да су њени наступи наступи слободног стријелца или стријелца који гађа у име своје политичке партије.

"Када би се сада сви ми понашали као слободни стријелци у овој земљи не знам гдје бисмо стигли. Стигли бисмо вјероватно дотле да је више немогуће да размишљамо о неком заједничком животу", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да је упозната о томе шта је Турковићева говорила на одређеним састанцима у свијету.

"Била сам много пута шокирана чињеницом да она /Турковићева/ не уважава потребе осталих. Њен проблем је то што она у својој глави има неку своју визију неке БиХ, у којој треба један да доминира, или некакве друге БиХ, која није компатибилна са Уставом", рекла је Цвијановићева.

Она је позвала све који обављају политичке функције да узму у обзир чињеницу да је БиХ састављена од два ентитета, три конститутивна народа, да ту постоје и остали грађани који не припадају конститутивним народима, али да морају водити рачуна о ономе што је прописано Уставом и што су сви прихватили у оквиру Устава.

"Турковићева не заслужује да представља БиХ јер није свјесна или не жели да буде свјесна потреба свих народа који живе у БиХ, а посебно зато што се она много пута оглушила на Устав и оно што је њиме прописано", поручила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је у понедјељак, 29. августа, да ће бити покренута иницијатива за смјену Бисере Турковић са функције министара иностраних послова у Савјету министара јер је урушила спољну политику БиХ.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је исти дан иницијативу којом се предлаже Савјету министара да покрене поступак за смјену министра иностраних послова Бисере Турковић.

Подносиоци иницијативе су делегати Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана