Цвијановић тражи од Конаковића хитну реакцију: У питању су животи, не политика

СРНА
Цвијановић тражи од Конаковића хитну реакцију: У питању су животи, не политика

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ упутио је допис-ургенцију министру иностраних послова у Савјету мниистара Елмедину Конаковићу у коме траже да хитно и без одлагања одобре долазак и прелет хеликоптера МУП-а Србије да би помогао гашење пожара на подручју општине Гацко, те да тако покаже одговорност према људским животима.

Према сазанањима Срне, у допису је наглашено да хитне ситуације захтијевају хитне реакције, те да у овом моменту нема мјеста политици и међунационалним разрачунавањима, јер су људски животи и њихова имовина апсолутни приортет.

Из Кабинета су нагласили да су добили сазнања да МИП још није одборио прелет и долазак хеликопетра МУП-а Републике Србије који би помогао у гашењу ватре, а самим тим и у санирању материјалне штете и евентуалних несрећа које могу настати ако се у најскоријем периоду поожар не стави под контролу.

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске активни су од јуче на пожаришту на територији општине Гацко са једним кју хеликоптером типа "коала".

Ријеч је о веома неприступачном терену, а гашење омета јак вјетар и изузетно висока температура ваздуха.

Овако широку пожаришну линију веома је тешко локализовати ангажовањем само једног хеликоптера, који је јуче до 12.00 часова избацио 25 тона воде, уз надљудске напоре директора Хеликоптерског сервиса Бобана Кустурића и његовог тима, и с тога је помоћ хеликоптера из Србије неопходна.

И док пилоти Хеликоптерског сервиса гасе пожар и врше медицинске евакуације пацијената, за то вријеме запослени у МИП-у ћуте и не реагују.

Поставља се питање да ли ће ова хитна реакција Кабинета српског члана Предсједништва пробудити запослене у МИП-у, на челу са министром Конаковићем, да хитно реагују и одобре долазак хеликоптера који би значио велику помоћ на пожаришту.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана