Цвијановић: Ствари треба вратити у нормалу када је ријеч о изборном процесу у БиХ

Срна
Цвијановић: Ствари треба вратити у нормалу када је ријеч о изборном процесу у БиХ

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да неке ствари треба вратити у нормалу када је ријеч о изборном процесу у БиХ.

"Ови захтјеви који долазе из Републике Српске, да се на одређен начин развије тај изборни процес су чисто зато што је и Уставом тако речено који ниво је задужен за спровођење одређених избора. То би значило само да се избори, који се односе на локални ниво и избори на републичке институције дешавају у оквиру наше Републичке изборне комисије, а остале ствари које припадају заједничком нивоу БиХ и даље би биле у надлежности ЦИК-а", појаснила је Цвијановићева за РТС.

Она је нагласила да Централна изборна комисије БиХ мора да буде реформисана и да тамо морају да дођу људи који ће проћи редовну процедуру именовања, који неће бити приљепци некаквих политичких партија.

Цвијановићева је напоменула да у ЦИК-у сједе политички обојени људи, те су одређене ствари проблематизовали, кршена су правила, измишљана нека поновна бројања.

"Направили су читаву хистерију око избора предсједника Републике на претходним изборима, иако је јасно по разлици која је показана да је то огромна разлика од око 30.000 гласова и да је јасно ко је предсједник Републике", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су под притиском странаца и њихове хистерије, њихове жеље да доведу некога другог, направили читаву проблематику.

Када је ријеч о законској уклађености, Цвијановићева је навела да се закони мијењају, да закон није Свето писмо.

"Овдје су они кршили Устав, а да ми сад не можемо размишљати о томе како треба да промијенимо одређен закон. Морамо прво погледати прво да ли је тај закон који је на снази све те године усклађен са Уставом, да ли је испоштовао основни принцип, а то је онај да сваки закон мора да проистекне из устава и да сваки закон мора да прати начела која су постављена на уставу", рекла је Цвијановићева.

Шта види као највеће изазове у односима Републике Српске и Федерације у 2024. години, Цвијановићева је рекла да треба окренути плочу и почети тјешње сарађивати када је у питању област инфраструктуре, те социјалних, неких економски, финансијских питања.

"Првенствено инфраструктура која нам је потребна и да не отварамо теме које изазивају високу политичку температуру и да не покушамо наметати своју вољу да узурпирате нешто једно од других", појаснила је Цвијановићева.

Што се тиче Републике Српске, Цвијановићева одговорно тврди да Српска никада није покушала да узурпира нешто што припада Федерацији или нивоу БиХ, али је упорно жртва узурпирања од стране њих.

"Моја би препорука, можда и порука за ову Нову годину била да се заиста окренемо. Имали смо у неком периоду у прошлости добру сарадњу међу два ентитета и да та добра сарадња треба да постане можда и основа за боље разумијевање, бољу сарадњу са заједничком нивоом БиХ", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана