Цвијановић: Стране судије и ОХР да оду из БиХ

ГС
Цвијановић: Стране судије и ОХР да оду из БиХ

БАНЈАЛУКА - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да спољнополитички циљ јесте ЕУ, те да на европском путу и плану испуњавања 14 приоритета за чланство у ЕУ из Уставног суда БиХ треба да оду стране судије, као и ОХР.

Цвијановићева је рекла да је европски пут природна ствар јер су спољнотрговински партнери БиХ земље чланице ЕУ, док су овдашњи послови везани за послове са ЕУ.

Поручила је да ту нема никаквог спора и дилеме и да у оквиру 14 приоритета постоје двије ствари које треба елиминисати као проблем и ријешити их приоритетно јер представљају узрок криза у БиХ.

- То су троје страних судија у Уставном суду БиХ, ако хоћемо да смо суверени и да вјерујемо да правимо кредибилне институције којима ће грађани вјеровати. Дакле, то свакако мора бити власништво домаћих људи, без интервенције те врсте да тамо сједе троје страних судија а за које поуздано знам да се уопште не баве материјом. Они слушају диктат. Велики је број одлука за које су гласали двоје бошњачких судија и троје страних. Многе проблематичне одлуке донесене на тај начин - рекла је Цвијановићева, додајући да је друга реметилачка ствар на европском путу ОХР и нелегитимни високи представници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана