Цвијановић: Став турских власти да БиХ треба самостално развијати заједнички живот

Срна
Foto: РТРС

ИСТАНБУЛ - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас у Истанбулу да је радује порука турских власти да БиХ треба самостално да развија заједнички живот и да не треба да дозволи да се ико са било којим намјерама мијеша.

Цвијановићева је рекла да се Турска налази у окружењу гдје има много турбуленција, гдје је било много немира и интервенција, али да постоји жеља да се сви разумију и да се треба окренути ономе ко долази са добрим намјерама.

“У суштини, мир и стабилност постојаће само када ви то унутра желите”, рекла је Цвијановићева у Турској, гдје са друга два члана Предсједништа БиХ борави у радној посјети.

Према њеним ријечима, Ердоган је указао на потребу јачања унутрашњег дијалога, што значи да власти у БиХ треба да се саме ослањају на своје снаге и да више комуницирају, а да мање очекују да ће доћи готова рјешења и да може доћи неко добро рјешење које је наметнуто споља.

“Постигли смо висок степен сагласности о ономе што ми промовишемо у Републици Српској са оним што смо имали прилику да овђе чујемо. Сматрам да је ово био веома конструктиван састанак на којем је показано велико разумијевање за прилике, односно неприлике које се дешавају на западном Балкану, првенствено у БиХ”, навела је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ.

Исто тако, додала је Цвијановићева, то је била добра прилика да се отворено разговара и поставе одређена питања у смислу гдје се то креће овај свијет и шта се може очекивати након турбуленција на глобалном и регионалном плану.

“Ердоганови одговори били су врло, врло занимљиви. Оставио је утисак човјека који активно учествује у свим процесима и има приступ одређеним стварима и информацијама које ми немамо у овом моменту”, закључила је Цвијановићева.

Она је рекла да, осим што постоје и емотивне везе између бошњачког и турског народа, постоји и огромна ширина, толеранција, разумијевање и жеља са турске стране да се гради партнерство са свима у БиХ.

“То је нешто што морам подржати”, рекла је Цвијановићева.

Чланови Предсједништва БиХ боравили су данас у радној посјети Турској, на позив предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Конаковић прекршио Устав; Није било једногласне одлуке Предсједништва о гласању у УН

Цвијановић је  рекла је да је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић инструкцијом о начину гласања у УН прекршио Устав БиХ, јер није било једногласне одлуке Предсједништва које је надлежно за вођење спољне политике.

- МИП БиХ се обраћа Предсједништву које је задужено за спољну политику и након што добије ставове Предсједништва, просљеђује их даље релевантној мисији или амбасади на поступање. У овом случају Конаковић је добио различите ставове, што значи да нема једногласне одлуке и да је он само могао да тражи од Мисије у Њујорку да буде уздржана, а не да зазума ставове и да се прикључује различитим квалификацијама - рекла је Цвијановићева коментаришући јучерашње гласања у УН-у о резолуцији којом се Русија позива да се повуче из Украјине, односно став БиХ по том питању.

Она је истакла да је тиме учињена велика грешка и настављена стара пракса поступања Министарства иностраних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана