Цвијановић: Стати у крај унитаристичким намјерама

Срна
Foto: ГС

Народна скупштина може, користећи Уставом прописане механизме, стати у крај унитаристичким намјерама које долазе из Сарајева а у овом случају потврдом механизма вета како би се спријечило ступање на снагу спорног Закључка који је усвојен на сједници Предсједништва БиХ.

Поручила је ово српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић обраћајући се пред посланицима на десетој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

"С обзорм на политичку намјеру предлагача да се оцрни Република Српска и прикаже реметилачким факроторм као и да је ово још један покушај да се сакрију стварни узроци кризе у БиХ, сматрала сам да је неопходно да се обратим посланици Народне скупштине и тражим да се у скалду са процедурама спријечи да овакве одлуке ступају на снагу“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је Народна скуптшина Републике Српске демократска инстутиуција у којој сједе посланици који су одраз изборне воље грађана Српске, која оставрује своју уставну функцију и није потчињена нити је подрђена у односу на било који други парламент у БиХ или Предсједништво БиХ.

Цвијановићева је рекла да је изразила апсолуно неслагање са тачком дневног реда оцијенивши је "тенденциозном, препуном нетачних квалификација, политиканском али и штетном по укупне односе у БиХ који су иоанко нарушени усљед хроничног недостатка међусобног повјерења којем су у многоме кумовали и странци чије дјеловање призива бошњачки члан Предсједништва БиХ.

"Указала сам и на то да је неприхватљив начин на који је предлагач желио да се дође прегласавањем до закључка а посебно да неки заједнички орган на нивоу БиХ даје негативну оцјену рада или упућује критику на рачун институција Републике Српске. Чињеница да овај материјал садржи уоправо такве квалификације и критике на рачун рада Народне скупштине Републике Српске, предсједника или Владе Републике Српке јасно упућује на политикански, али крајње злонамјеран, прииступ предлагача јер Предсједништво није надлежно да испитује одлуке иснтитуција Републике Српске. Предлгач је желио доћи до негативне политичке квалификација на рачун Републике Српске као и да додатно наводно алармира међународну јавност коју они годинама лажно алармирају али поврх свега тога да покаже да се до тога може доћи прегласаваљем српског члана Предсједништва БиХ“, додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је као неко ко је дужан штитити интересе Републике Српске упутила захтјев Народној скупштини Републике Српске да се изјасни о штетности Закључка по интерсе Српске.

"Закључак је неистинит и на малициозна начин покушава представити ситуацију у БиХ те је функционално усмјерена на реализације циљева унитаристичке политике које заступају полтички акатери са сједиштем у Сарајеву. Ту се препознају злонамјерни покушаји идентификовања институција Републике Српске и њених предаставника као искључивих 'криваца' за дуготрајну кризу кроз коју пролази БиХ али и лажна оптужба да су институције Српске усмјерене ка угрожавању Дејтонског споразума и и уставног поретка БиХ“, рекла је Цвиајновићева пред посланицима у НСРС.

Цвијановићева је додала да се предлагач спорног акта не бави само непосредном унутрашњом политичком ситуацијом у БиХ већ настоји извршити додатну  интернационализацију овог питања призивајући, између осталог, санкције за институције и појединце из Републике Српске од стране Европске уније, САД-а, ОХР-а и слично а закључком третира и сусједне земље.

"Овим се јасно препознаје политчки менталитет предлагача који БиХ не види као заједницу у којој конститутивни народи и остали грађани рјешавају проблеме кроз унутрашњи дијалог и дјеловањем домаћих демократски изабраних институција већ као протекторат који би у том статусу требало да остане све док бошњачки политичари не испуне све своје циљеве у погледу унитаризације БиХ и централизације њених институција у којима би они управљали свим процесима“, додала је она.

Нажалост, каже Цвијановићева, поједини страни представици им у томе помажу чинећи БиХ из дана у дан све мање сувереном и способном да живи свој ствари уставни живот.

"При томе предлагач директно напада Народну скупштину као репрезента народног суверенитета као и низ аката које је Народна скупштина усвајала у претходном периоду као покушај заштите уставног положаја и надлежности Српске проистеклих из Дејтонског споразума а напада и друге иснтуције и представнике Републике Српске“, каже Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана