Цвијановић: Српску и Мађарску веже искрено пријатељство и политичко разумијевање

Срна
Цвијановић: Српску и Мађарску веже искрено пријатељство и политичко разумијевање

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Републику Српску и Мађарску веже искрено пријатељство, политичко разумијевање, као и традиционалне вриједности.

Цвијановићева је истакла да су представници Српске данас угостили у Бањалуци делегацију Мађарске, коју је предводио замјеник министра спољних послова Левенте Мађар, и том приликом су разговарали о првом Програму подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске.

На састанку је било ријечи и о актуелним политичким и економским приликама у Српској и БиХ, регионалној сарадњи, европским интеграцијама, те могућностима унапређења сарадње у различитим областима, објављено је на "Инстаграм" налогу предсједника Српске.

"Увјерена сам да ће дугогодишња добра сарадња на различитим пољима бити интензивирана и унапријеђена у наредном периоду", нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић састали су се данас у Бањалуци са делегацијом Мађарске. Састанку су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, министар финансија Зора Видовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Делегације Републике Српске и Мађарске данас у Градишци присуствују презентацији програма и подршке мађарске Владе привреди Српске.

Презентацији присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и делегација Мађарске, коју предводи замјеник министра спољних послова и спољне трговине Левенте Мађар.

Присуствују и министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, финансија Зора Видовић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, градоначеници и начелници општина у Српској и представници Брчко дистрикта, као и дипломатски представници Мађарске.

У претходном периоду у 20 локалних заједница у Републици Српској представљен је овај мађарски програм.

Пољопривредници ће данас у неколико шлепера механизације и опреме моћи да виде дио разноврсне и велике понуде у оквиру заједничког пројекта влада Републике Српске и Мађарске.

Из фондације за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" раније су навели да ће у оквиру овог програма пољопривредним произвођачима бити омогућено нешто мање од 28 милиона евра за набавку пољопривредних машина, механизације, опреме и алата.

Фондација ће у четвртак, 1. септембра, објавити јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана