Цвијановић: Српска не жели сукобе

ГС
Цвијановић: Српска не жели сукобе

БАЊАЛУКА - Што се тиче Републике Српске и нашег предсједника Милорада Додика и било кога у Влади Српске, као и Народној скупштини, дакле било кога ко одлучује, не постоји нико ко жели било какве сукобе, ко својим активностима нешто угрожава, али такве идеје постоје код наших "дипломата", чак и наших партнера који се налазе у Федерацији, рекла је за РТРС српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

- Сви они углавном прећуте потенцијалне пријетње и проблеме које су упућене нама из ФБиХ. Чак и о неким стварима нам не дају да разговарамо, да нађемо рјешења. Зато јесу у стању да измишљају свакаве приче, као што је већ једна, коју је министар одбране Зукан Хелез, прије неколико дана изнио причу о војним камповима - истиче Цвијановићева.

Истиче да је проблем када се посланици из Српске на нивоу БиХ у свом обраћању Европском парламенту, указују на чињенице, као што је да је БиХ током рата имала опасне везе које су довеле стране, разне ратнике који су на овом простору чинили разна недјела, да би касније били препознати у бројним терористичким организацијама широм свијета.

- О томе се не говори. Када се то помене, сви се активирају на такве изјаве. Неки дан смо чули ратнохушачке приче, које опет нису осуђене од стране америчке амбасаде. Ако хоћете да будете реални, требате рећи да је ова земља имала проблем, те да се види да ли је исти ријешен - нагласила је Цвијановићева.

Напоменула је да, ако се такве чињенице изнесу, да то не представља икакво подривање БиХ.

- Море терористичких напада смо имали деведестих година у свијету, који се повезују са БиХ. То су били људи који су имали пасоше БиХ, који су рушили Америчке амбасаде. Разумијем да не желе да такве ствари постану политичке теме, то је начин на који Америка рјешава проблеме. Ви хоћете да нам забраните да постављамо питања, те измишљате приче како "Руси трчкарају око Рогатице по камповима" - додаје Цвијановићева.

Истиче да још увијек постоји доста проблема на којима мора да се ради.

 

- Ако сте озбиљни, морате да видите сваку пријетњу, а не да имате функционцере у БиХ који вам се подсмијавају. Има ствари којима се треба посветити, у складу са својом функцијом и не да нам "затварате уста", а истовремено причате бајке, које нису у служби заштите БиХ. Ово је стање у којем је веома тешко функционисати, али тренутно је тако како је - закључила је Цвијановићева.

Жељка Цвијановић нагласила је да Русија веома досљедно промовише и понавља причу о значају поштовања Дејтонског мировног споразума у БиХ и једнаким правима за све.

-Нису ми изненађење ставови предсједника Русије Владимира Путина о ситуацији у БиХ, јер су препознатљиви много година - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Русија заступа став о БиХ са три народа и два ентитета и да, уколико се жели промјена, мора бити унутрашњи договор.

- Русија на тај начин, односно са апекта међународног права и поштовања уставности не фаворизују Републику Српску. Постоји проблем што многе западне земље не желе да се суоче са стварношћу - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да представници западних земаља, да би нашли изговор за неуспјех, оптужују Путина.

-Нису ми изненађење изјаве Путина. Он брани Дејтонски мировни споразум у оквиру кога је препозната Република Српска. Српска жели да управља процесима са партнерима Бошњацима и Хрватима и да живимо у држави у којој је могуће договарати се, а не да се живи у земљи гдје се морају питати амбасадори шта се смије урадити - рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да Српска штити Дејтонски мировни споразум.

-Они који се позивају на овај споразум кажњавају оне који га желе примјењивати, што је апсурд. Дјелујемо са позиције међународног права, јер смо легалисти, али постоје они који кажу да Дејтонски споразум није стална категорија и поставља се питање што нас кажњавају, а желе да га мијењају - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана