Цвијановић: Српска има стратешке пријатеље и партнере

Срна
Цвијановић: Српска има стратешке пријатеље и партнере

БИЈЕЉИНА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Србија ослонац, стратешки партнер и најважнија земља у окружењу за Српску, која је отворена за сарадњу са свима у региону и да се ту ситуација побољшава са аспекта њене позиције и разумијевања шта Српска хоће и шта је стварни проблем у оквиру БиХ.

“Увијек је добро да се налазите у друштву, привредном и сваком другом, тамо гдје се налази Србија”, оцијенила је Цвијановићева и додала да је сарадња и партнерски однос још више појачан имајући у виду братске, националне и емотивне везе Српске и Србије.

Предсједник Републике је подржала иницијативу “Отворени Балкан” као пакет економског повезивања да би било боље свим земљама које су у то укључене, наводећи да балканске земље дуго чекају на чланство у ЕУ.

“Сада знајући како је нестабилна ситуација у Европи, не вјерујем да ће се тај процес ширења ЕУ дешавати на неки убрзан начин. Овдје се развила свијест у регији о томе да се ми морамо укрупнити, јер смо појединачно ситни”, навела је Цвијановићева и додала да “Отворени Балкан” доноси корист и благодети.

Она је рекла да Република Српска жели да буде дио тог процеса јер тиме добија веће тржиште, слободан проток људи и робе, слободну миграцију радног становништва које ће остајати у региону, а неће одлазити у западне земље, као и ријешен проблем у образовним системима да се аутоматски признају дипломе у цијелом региону.

“Позиција Републике Српске данас је боља, ми имамо партнере. Српски члан Предсједништва Милорад Додик има састанке са предсједником Русије и представницима других институција да би видјели на који начин ојачати енергетску стабилност Републике”, истакла је Цвијановићева.

Она је навела примјер партнерских односа и са Мађарском који су резултат разумијевања између предсједника Србије Александра Вучића, премијера Мађарске Виктора Орбана и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који су нашли заједнички језик.

“Резултат тог разумијевања је да наши пољопривредни произвођачи данас могу да дођу до механизације и пољопривредних машина на много повољнији начин. То је знак сарадње и пријатељства”, истакла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је додала да постоје људи из окружења, из земаља са којима је Српска имала тешку прошлост, ратну и поратну и много неразумијевања, а данас они причају језиком који је рационалан када говоре о ситуацији у оквиру БиХ и више не маркирају Републику Српску као неког кривца, него желе да сазнају шта је стварни проблем и не боје се да кажу на међународним форумима зашто су такви проблеми.

“Већ у томе ја видим да смо ми проширили ту сферу, а имамо и у склопу централне Европе неколико људи који добро разумију прилике и неприлике БиХ и тај круг људи и држава који имају појачано разумијевање се шири. При томе имамо и неке географски далеке пријатеље и све боље односе са Кином. Они показују своје интересовање за неке инфратсруктурне пројекте”, оцијенила је Цвијановићева.

За односе са Израелом је рекла да су традиционално добри, укључујући историјске и све друге везе.

“Ми имамо стратешке пријатеље и партнере који разумију каква је ситуација овдје, желе да буду партнери за наша економска достигнућа у будућем периоду, а имају политичко разумијевање за наше процесе”, закључила је Цвијановићева.

Предсједник Српске је поручила да Република Српска мора да се ослања на оне који желе да је разумију и да полако гради разумијевање са онима који су данас, можда, ти који не разумију.  

Бијељина није искористила везу са републичким институцијама

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да Бијељина није у посљедњем периоду искористила везу и сарадњу са републичким институцијама и да сарадња са градом није онаква каква би требала бити.
Она је нагласила да када то каже нема намјеру да оптужи градоначелника Бијељине Љубишу Петровића, него да говори са аспекта потреба грађана, који желе да та сарадња постоји.

“Наши грађани имају право да изгласају кога желе, али они очекују да ми сарађујемо, да би они ријешили своја питања. Било да је ријеч о путној комуникацији, или о новој школи, о изградњи неког постројења или о нечему другом што је њихов приоритет. Грађана немају ни живаца, ни времена да слушају ко је за шта крив, они желе да та сарадња постоји”, рекла је Цвијановићева за бијељинску телевизију “Арена”.

Она је истакла да је поносна што институције Републике Српске желе да сарађују са свим локалним заједницама.

Подсјећајући на прву посјету званичника Српске код градоначелника Бијељине, Цвијановићева је запитала на који бољи начин може да се покаже жеља републичких институција да наставе добру сарадњу, да улажу у Бијељину, него кроз ту посјете.

“Дошли смо тада сви /Додик, Вишковић, Пашалић и други/ да кажемо да смо ту, да смо на располагању, да очекујемо одређене пројекте, оне који ви цијените да су у интересу развоја локалне заједнице и ми ћемо их заједно реализовати”, рекла је предсједник Српске.

Она је подсјетила да су Влада Републике Српске и институције Српске показале кроз силне пројекте који су реализовани у Бијељини и Семберији - од путне инфраструктуре, насипа за одбрану од поплава, реновирања школа, фискултурних сала, вртића и других улагања показала своју одговорносте према Бијељини, као што показујемо и према свим другим локалним зајендицама.

“За мене не постоји локална заједница која је мање или више вриједна, за мене постоји локална заједница која показује свој активизам и она која га не показује”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, једна димензија активизма је да се упорно тражи и комуницира са републичким институцијама.

Она је рекла да постоје, међутим и они, који воле да се хвале како ништа не траже, а онда грађанима “причају приче како они ето не дају”, што је, истиче, апсолутно нетачно.

“Не постоји локална заједница у Српској која је нешто тражила, а да није добила. Увијек се на захтјевима свих локалних заједница ради”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да сада није задовољна и да је непотребно да се људи држе у политичкој тензији само зато што неко припада некој другој политичкој опцији и жели да то покаже.

Цвијановићева сматра да би Бијељина баш могла да остварује сјајну сарадњу са републичким институцијама, знајући да су многи људи из Бијељине на важним функцијама и они могу да дају стварни допринос развоју сваке локалне заједнице, па како не и своје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана