Цвијановић: Српска и Мађарска дијеле заједничке вриједности

Срна
Цвијановић: Српска и Мађарска дијеле заједничке вриједности

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска и Мађарска дијеле заједничке вриједности и да њено присуство вечерас на пријему у мађарској Амбасади у Сарајеву показује пријатељске и блиске односе.

Цвијановићева је истакла да се односи Републике Српске и Мађарске развијају већ неколико година у духу пријатељства захваљујући, прије свега, сарадњи коју су започели предсједник Републике Срспке Милорад Додик и мађарски премијер Виктор Орбан.

„Годинама имамо тијесну сарадњу када су у питању владе Републике Српске и Мађарске али исто тако се на разним другим пољима преклапају наша мишљења. Мислим да имамо добро политичко разумијевање“, рекла је Цвијановићева новинарима током пријема који је уприличио мађарски амбасадор Кристијан Пош поводом Националног празника Мађарске - Дана почетка револуције и ослободилачке борбе 1956. године.

Цвијановићева је истакла да Република Српска цијени ставове Мађарске када је у питању глобална, али и регионална ситуација, посебно када је ријеч о ЕУ.

Она је захвалила Мађарској за подршку коју је пружила Републици Српској у виду пољоприврених машина, као и што је препознала као мјесто за улагање, наводећи да су се већ показали на том плану и да желе да наставе када је у питању енергетика и неке друге области.

„Овдје сам да покажем да су наши односи пријатељски и блиски и да желимо заједно да подијелимо радост њихових великих националних празника, као што и они учествују у нашим празницима. Задовољна сам оним што је постигнуто у претходних неколико година“, рекла је Цвијановићева.

Амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Пош је у хотелу „Радон плаза“ у Сарајеву уприличио пријем поводом Националног празника Мађарске - Дана почетка револуције и ослободилачке борбе 1956. године.

Пријему су, поред Цвијановићеве, присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, те директор "Електроппривреде Српске" Лука Петровић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана