Цвијановић: Срби један и недјељив народ гдје год живјели

Срна
Цвијановић: Срби један и недјељив народ гдје год живјели

РОТЕРДАМ - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да заједничким обиљежавањем Дан Републике Српске и Сретења - Дан државности Србије српска дијаспора у Ротердаму на најљепши начин свједочи да су Срби један и недјељив народ, гдје год живјели.

-Молитвено и саборно окупили смо се данас у Цркви Свете Тројице у Ротердаму како бисмо обиљежили Дан Републике Српске и Сретење - Дан државности Србије. Заједничким обиљежавањем ова два важна празника за Србију и Српску, наши сународници у Ротердаму на најљепши начин свједоче да смо један и недјељив народ, гдје год живјели - написала је Цвијановићева на "Инстаграму".

Истакла је да је у Холандији, као и широм Европе и свијета, српска заједница окупљена око цркве која је највјернији чувар српског идентитета, традиције и обичаја.

-Хвала нашим домаћинима на позиву. Увијек са великим задовољством посјећујем наше људе у иностранству, трудећи се да пружим што већи допринос јачању веза између дијаспоре и институција Републике Српске - навела је Цвијановићева.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Србија прославља Дан државности на Сретење 15. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана