Цвијановић: Срамота је да се неко у БиХ залаже за постојање високог представника“

Г.С.
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Срамота је да се неко у БиХ залаже за постојање високог представника, рекла је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић након сједнице Извршног комитета ове странке.

„Држава нема суверенитет ако постоји странац који намеће одлуке. Срамота је да се неко у БиХ залаже за постојање високог представника“, каже Цвијановић.

Домаће институције су једине релевантне да доносе одлуке, истиче српски члан Предсједништва БиХ.

„Ја сам данас на састанку у Сарајеву пренијела поруку да Српска нема проблем ни са Уставом ни са територијалним интегритетом. Сматрам да су домаће институције једине релевантне да доносе било какве одлуке у БиХ“, нагласила је она.

Она је рекла да је генерално њена оцјена то да су разни људи који долазе са стране спремни свашта да ураде да би бранили лаж.

„Е сад, да ли се лаж може бранити предуго, нисам сигурна“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је на данашњем састанку пренијела своје поруке, да Република Српска нема проблем са Уставом и уставном БиХ, у том смислу ни са територијалним интегритетом, али да има проблем са лажним суверенитетом.

„Ако домаће институције не доносе одлуке и нису кредибилне, не стоје иза својих одлука и не сносе одговорност за своје одлуке, и ако се ту намеће неки странац, онда то наравно није прави суверенитет. И онда уопште не разумијем због чега се БиХ налази у чланству УН када тамо не могу да буду ни протекторати, ни колоније, нити било шта слично“, нагласила је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а, чији је потпредсједник.

Према њеним ријечима, данашњи састанак са Ож Брајеном протекао је у атмосфери у којој није било ових тема, на овај начин позиционираних.

„Нисмо се бавили овим што је ОжБрајен након тога имао потребу да каже на прес-конференцијама“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се Република Српска бори за своју уставну позицију и од ње не одустаје, да је то познато, те да на састанак не може отићи и причати нешто што није њен политички став.

„Ја причам оно што јесте мој политички став, за разлику од њих који вјерују да треба да постоји неки неизабрани странац, да овдје диктира, мијења уставе, законе и ради разна чуда. Сматрам да су домаће институције једине релевантне да доносе одлуке“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да је, осим веома упитног чланства БиХ у УН, врло проблематично и то да се БиХ налази на путу европских интеграција, а да нема суверено управљање свим процесима доношења одлука и коначно сношења одговорности за властите одлуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана