Цвијановић: Смрт 12 беба је национална трагедија и најстрашнији злочин

Срна
Цвијановић: Смрт 12 беба је национална трагедија и најстрашнији злочин

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је 22. мај један од најтужнијих дана у историји Републике Српске и национална трагедија која ће заувијек бити урезана у колективно памћење нашег народа.

Цвијановићева је навела да се на данашњи дан, када је преминула прва од 12 звјездица, сјећамо невиних беба које су 1992. године страдале у бањалучком породилишту усљед недостатка кисеоника.

„Саосјећајући са болом њихових породица и ближњих, који не јењава ни након 31 годину, изнова се питамо које су границе зла свјетских моћника који нису дозволили да се неопходни кисеоник допреми у бањалучко породилиште“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да су управо нечињењем починили најстрашнији злочин, ускративши право на дах и живот новорођеним бебама.

„Наша најсветија дужност је да никада не заборавимо њихову невину жртву, која је уграђена у темеље Републике Српске, али и да чувамо Републику која је једини гарант наше слободе и опстанка на овим просторима.

Молећи се за наших 12 звјездица, као и за Слађану Кобас која је од посљедица недостатка кисеоника накнадно преминула, молимо се да се оваква трагедија никада и никоме на свијету не понови“, поручила је Цвијановићева.

У бањалучкој болници на данашњи дан 1992. године умрла је прва беба због несташице кисеоника јер САД и остале западне земље, током борби у грађанском рату у БиХ, нису дозволиле допремање хуманитарне помоћи ваздушним путем у Српску.

Несташица је била посљедица блокаде српске територије коју су вршиле хрватске и муслиманске војне снаге у рејону Семберије.

До 19. јуна 1992. године умрло је 12 беба.

Слађана Кобас, рођена 18. јуна 1992. године, једина је преживјела беба у периоду од 22. маја до 19. јуна 1992. Због недостатка кисеоника озбиљно јој је било нарушено здравље, па је имала трајно оштећење вида, мозга и плућа, а касније се безуспјешно борила са раком костију. Преминула је 9. фебруара 2006. у 13. години.

Четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Смрт беба, као и све већа несташица основних животних потрепштина, биле су разлог за велику војну операцију „Коридор“ у којој су се снаге Војске Републике Српске сукобиле са хрватским и муслиманским војним снагама.

Војна операција трајала је од 14. до 26. јуна 1992. године и завршена је пробојем блокаде.

Ова историјска војна побједа названа је „Коридор живота“, јер је омогућила нове животе, како је и сам генерал Војске Републике Српске Момир Талић рекао: „Нећу да дјеца више умиру“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана