Цвијановић: Шмит није именован у складу са процедуром у Анексу 10

Срна
Цвијановић: Шмит није именован у складу са процедуром у Анексу 10

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да се министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић не може позивати на Анекс 10 Дејтонског споразума када говори о статусу Кристијана Шмита у БиХ, јер Шмит није именован у складу са процедуром наведеном у том анексу, нити је потврђен у Савјету безбједности УН.

"Ово је све постало прелицемјерно", рекла је Цвијановићева синоћ коментаришући тврдње Конаковића да је Шмитов статус легалан.

Она је подсјетила да је писала Савјету безбједности УН да види докле иде то лицемјерство, наводећи да је добила одговор који су злоупотријебили у оквиру дипломатско-конзуларне мреже БиХ Министарства иностраних послова, достављајући га медијима, а не њој гдје су фалсификовали превод и убацили да је Савјет за спровођење мира /ПИК/ само релевантан за именовање високог представника.

"Која је то слобода, да се играју са Уједињеним нацијама, а играју се. Конаковић се може позвати на међународну моћ, међународни притисак али се не може позвати на Анекс 10 јер у њему пише да високог представника релевантном резолуцијом потврђује Савјет безбједности УН ", додала је Цвијановићева.

Она је истакла потребу провјере Шмитовог статуса. "Провјера је потребна ако хоћемо правну државу. Ако је правна држава, зашто се не може упутити захтјев да се провјери нешто. Зашто ја као грађанин ове земље не бих смјела да питам зашто неко носи оружје и шта се дешава с тим ако га употријеби.", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је у БиХ море несређених односа, а да јој највише смета то што бошњачки политичари злоупотребљавају сваког странца који дође да би радио против Републике Српске и додатно ширио неразумијевање у БиХ.

"За мене је то тешка злоупотреба и с тим се суочавамо све ове године, није то никаква новост", додала је она.

"Срећа је што некад имамо госте који су много искуснији од оних којима овдје држе лекције и којима покушавају замазти очи. Није то увијек случај, али их има", рекла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић коментарисао како су избори били лажни, те да, ако то тврди, каже да је он изабран на тај начин.

"Ви можете рећи да у изборном процесу имате неке ствари које треба поправити, реформисати. То ми је океј, али ако можете тврдити, ако је тачно да је то рекао, ако ви устврдите тако нешто, онда кажете да сте ви изабрани на основу неких лажних избора", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је нагласила да се мора стати у крај неодговорним изјавама, да никоме не спори да има свој политички став, али да уколико је демократија, онда демократске институције морају управљати процесима.

"А то смо ми који смо добили повјерење грађана а не некакави странци који могу да вам мијењају Устав, законе, да се петљају у то ко ће бити у власти, да раде против једних а буду на страни других и тако даље", истакла је Цвијановићева нагаласивши да осуђује све оне који злоупотребљавају и глобално сложену ситуацију у свијету као нешто додатно чиме ће направити додатну пометњу да би радили против оних с којима живе.

Говорећи о неслагањима на политичкој арени, Цвијановићева је истакла да су институције и функционери Републике Српске увијек опредијељени за очување мира и стабилности, за то да безбједност буде очувана.

"Ми не мислимо да оно што се дешава сада излази из оквира политичке дебате и да било ко угрожава безбједност", рекла је она.

Српски члан Предсједништва је додала да колеге из ФБиХ често и ту злоупотребљавају овај политички терен и кажу - "Ово не може проћи без рата".

"То су лудости, то су глупости. У политици имамо право да се користимо политичким средствима, а она не смију да угрожавају безбједност људи. Нико из Републике Српске не угрожава безбједност, али ми смо често добијали пријетње од колега из ФБиХ, који су причали да производе оружје, за не дај Боже, да ће бити рат", навела је Цвијановићева.

Она је додала да из ФБиХ на тај начин само хоће да привуку међународну пажњу. "Кад видим с колико жара призвају страни интервенционизам, санкције, да призивају да неко протисне Републику Српску, почињем да вјерујем да они баш нимало не вјерују да БиХ може опстати и да се толико мало труде да опстане", рекла је Цвијановићевам.

Она је истакла и да је бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић на данашњем састанку са данским шефом дипломатије говорио како да су неки овдје добили санкције.

"Ја кажем да сам добила санкције, али то не значи да је тај који ми је дао санкције у праву, а ја у криву, али вама то значи јер сте се договорили да то тако буде", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да је БиХ сложен механизам који може да успије само ако се сви буду придржавали одређених прописаних правила, те указала на двоструке стандарде и волунтаризам који је постојао задњих година, да неко може да промијени нешто, а нема право да то ради и није легитиман представник да буде препознат као законодавац, или неко дође и каже ово је дејтонски споразум, а ово није или каже да у Републици Српској мора да се проведе одлука Уставног суда БиХ која се односи на 9. јануар.

"Кад исти Уставни суд каже да није неко високи представник ако није добио резолуцију Савјета безбједности онда кажу жнема везе што није рекаож. То су двоструки стандарди који ће нанијети додатну штету не само БиХ већ цијелој регији", истакла је Цвијановићева и додала да се у цијелој регији гледају ти двоструки стандарди.

Цвијановићева је рекла да жали што ЕУ 20 година раније овај простор није попунила на други начин, да би вјера у чланство била опипљива.

"Мир и стабилност су ту. Све што се дешава је на политичкој сцени", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана