Цвијановић: Шмит дежурно сметало, највише ће допринијети стабилности када оде

Срна
Цвијановић: Шмит дежурно сметало, највише ће допринијети стабилности када оде

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић изјавила је да се Кристијан Шмит у БиХ понаша као дежурно сметало и особа која отворено опструише договоре демократски изабраних представника народа, а највећи допринос напретку и стабилности ће дати када спакује кофере и заувијек оде.

Након што је Шмит изјавио да почетак преговора БиХ са ЕУ мора бити повезан са изјавом Милорада Додика о "лојалности држави БиХ", Цвијановићева је навела да, суочени са морем глупости које је Нијемац изрекао, ово је ипак прворазредна.

"Шмит се у БиХ понаша као дежурно сметало и особа која отворено опструише договоре демократски изабраних представника народа. Његов циљ није уређена, већ политичка нестабилна БиХ, у којој ће моћи да лови у мутноме и тако правда своје нелегално присуство и баснословну плату о којој би у Њемачкој могао само да сања", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да због тога сада измишља изјаве о лојалности и сличне бесмислице које немају никакву улогу, осим да дижу политичку температуру и додатно компликују односе у БиХ.

"Он није у позицији да поставља црвене линије, нити да се мијеша у политичке процесе у БиХ, јер је то посао домаћих институција и демократски изабраних лидера, а не његов, нити било којег странца", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Шмит није портпарол ЕУ, нити представник институција ЕУ, нити има било какву улогу у процесу европских интеграција.

"Највећи допринос европском путу, а и стабилности и напретку, Шмит ће дати оног тренутка када спакује кофере и заувијек оде из БиХ", закључила је Цвијановићева.

Шмит је за "Тагесцајтунг" рекао како "Додик и даље припрема аутономију када је ријеч о правном устројству и Изборном закону" и да све то, како каже, кулминира нападом на институције БиХ, Уставни суд, па и Канцеларију високог представника.

Он је оцијенио и да, ако ЕУ постави услове, онда они морају и бити испуњени, прије свега када је ријеч о темама као што су функционалност Уставног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана